Ο Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού φέρνει μαζί του το τρίπτυχο, διακοπές, ήλιος, θάλασσα. Αν και ο ήλιος αποτελεί αναμφίβολα ζωογόνο πηγή, συγχρόνως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος, αν αφεθούμε στην απόλαυσή του χωρίς μέτρο ή προφυλάξεις. Η παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τα οστά, συντελεί άμεσα στην ορμονική ισορροπία, επιφέρει ψυχική ευεξία και είναι επωφελής σε ορισμένες δερματοπάθειες.

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Κουρής, μιλά για τις σοβαρές δερματοπάθειες που προκαλεί η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και δίνει χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε τις διακοπές μας με ασφάλεια.

Ποια προβλήματα δημιουργεί ο ήλιος;
Τα οξέα προβλήματα είναι το ηλιακό έγκαυμα και ορισμένες φωτοδερματοπάθειες, όπως δερματίτιδες και αλλεργικές αντιδράσεις, ενίοτε σχετιζόμενες με ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων ενώ υπάρχουν και δερματοπάθειες που επιδεινώνει ο ήλιος όπως ο απλός έρπητας, ο δερματικός λύκος κ.α.

Τα χρόνια προβλήματα είναι η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Η φωτογήρανση είναι ένα μη αναστρέψιμο φαινόμενο που οφείλεται στην τοπική παραγωγή βλαπτικών παραγόντων στο δέρμα (ελεύθερες ρίζες), χαρακτηρίζεται από ρυτίδωση, ευρυαγγείες, ξηρότητα, μελαγχρώσεις και προστίθεται στη φυσιολογική βιολογική γήρανση.

Η σοβαρότερη επιπλοκή όμως, είναι ο καρκίνος του δέρματος, ο οποίος περιλαμβάνει το μελάνωμα που συχνά έχει μοιραία κατάληξη αφού ο ήλιος καταστέλλει την άμυνα του δέρματος. Οι διάφοροι τύποι καρκίνου οφείλονται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο ενώ το μελάνωμα, κυρίως στο ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων που υπέστη κάποιος στην παιδική ηλικία. Στα παραπάνω παίζει μείζονα ρόλο, η κληρονομικότητα καθώς και ο τύπος του δέρματος του ατόμου. Η δραστική μείωση του στρώματος του όζοντος της ατμόσφαιρας, λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης, ελάττωσε την προστασία που μας παρέχει αυτό και έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση περιπτώσεων μελανώματος τα τελευταία χρόνια.

Μέτρα προστασίας
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10.00 π.μ. και 3.00 μ.μ.
Μείωση της εκτιθέμενης επιφάνειας σώματος στον ήλιο με ρουχισμό, χρήση καπέλων και ομπρέλας.
Σταδιακή και ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο.
Τακτική χρήση κατάλληλων αντηλιακών.

instyle.gr