Ετοιμαστείτε!  Όχι μη πάτε μακριά. Λίγο έξω από την Πάτρα και για την ακρίβεια στα πιο ψηλά πατώματα από την πόλη, έτσι για να δείτε από μια καλύτερη θέση στα αστέρια να πέφτουν.

Απόψε οι Περσείδες θα κάνουν την εμφάνιση τους στον ουρανό και τα άστα θα ξεκινήσουν να πέφτουν σαν βροχή, μες στην καρδιά του Αυγούστου. Κι τι σύμπτωση! Η εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από τα πεφταστέρια έρχεται σε μία νύχτα όπου αναμένεται να λάμπει η σελήνη, σε ένα από τα εντυπωσιακότερα και μεγαλύτερες φεγγάρια της χρονιάς.

Στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχει και την αρνητική του χροιά στο θέμα των αστεριών που πέφτουν. Η κορύφωση του φαινομένου των διαττόντων μετέωρων ), κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η παρατήρηση των Περσείδων.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται ξανά πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως (η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με το περίγειο της Σελήνης) και έτσι θα φαίνεται κάπως πιο μεγάλο και φωτεινό, «σβήνοντας» πολλά «πεφταστέρια», εκτός από τα πιο λαμπερά.

Οπότε ένας λόγος παραπάνω για όλους εσάς που θέλετε να δείτε τα αστέρια που πέφτουν και να κάνετε όχι μια, αλλά δεκάδες ευχές (αν προλαβαίνετε βέβαια γιατί πέφτουν με ταχύτητα) για να φύγετε απόψε από την Πάτρα και να πάρετε τα όρη και τα βουνά για να μπορέσετε να δείτε τις Περσείδες.

Τα φαινόμενο έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη, αλλά η κορύφωση είναι την νύχτα της Παρασκευής. Σας προτείνουμε ορισμένα μέρη λίγο έξω από την Πάτρα που θα βοηθήσουν στο να διακρίνετε τα άστρα που πέφτουν, κόντρα στην λάμψη της υπέρ - πανσελήνου.


Μίραλι Ερυμάνθου: 25 χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα και 3,5 χιλιόμετρα από την Χαλανδρίτσα. Ένα μικρό χωριό που είναι το αγαπημένο μέρος των φωτογράφων για photos- shooting στα άστρα, στην σελήνη ή για ότι άλλο ουράνιο φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Έχει ξέφωτο και από εκεί φαίνονται τα πάντα.

Πλατάνι Ρίου: Λίγο έξω από την Πάτρα και αυτό στην περιοχή του Ρίου ενδείκνυται λόγω της θέσης του, αφού είναι πάνω σε ύψωμα, έχοντας θέα από τη μία την θάλασσα , από τν άλλη τον ουρανό  για να δει κανείς το φαινόμενο των Περσείδων και να θαυμάσει ταυτόχρονα την υπέρ – πανσήληνο.

Όμπλος Μεσσάτιδος: Είναι το βουνό προέκταση του Παναχαϊκού όρους που έχει αρκετά κρυφά σημεία και «χαραμάδες» προς τον ουρανό για να δει κανείς το φαινόμενο των πεφταστεριών. Οι φωτογράφοι που αρέσκονται στις αστροφωτογραφίες ξέρουν τα σημεία του, ενώ ο Ομπλός προσφέρεται για να δει κανείς τη σελήνη, αλλά και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Νέο Σούλι: Εφτά χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα είναι ένα από τα πιο κοντινά μέρη για να αποκτήσει κανείς επαφή με τον κόσμο των άστρων και της σελήνης. Έχει μία υπέροχη θέα προς τον Παναχαϊκό και σίγουρα πολλά από τα πεφταστέρια θα μοιάζουν να βυθίζονται από το Νέο Σούλι σε κάποιες από τις πλαγιές του βουνού.

Ζήρια Αιγιαλείας: Πάμε και λίγο ανατολικά της Πάτρας. Το χωριό που έχει μία από τις καλύτερες θέες προς τον Κορινθιακό. Από εκεί θα δείτε τα αστέρια να βουτάνε προς την θάλασσα και να κρέμονται ταυτόχρονα από τα σπίτια του χωριού. Ένα μέρος που προσφέρεται για ουράνιες εξερευνήσεις από τη γη στη νύχτα των άστρων και της σελήνης.


Για την ιστορία και την…. επιστήμη οι Περσείδες είναι θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».

Οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ συνήθως «δίνουν» 50 έως 60 την ώρα. Φέτος λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τη NASA, αναμένεται να είναι ορατά το πολύ 10 έως 20 την ώρα.