Τουλάχιστον τέσσερις χώρες της Αφρικής παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια κατά του του φονικού ροταϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο έως και 200.000 παιδιά χάνουν την ζωή τους, ενώ η UNICEF επιχειρεί να συνδράμει στην άμεση κάλυψη των ελλείψεων.

Οι προμήθειες ενός εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ροταϊό, όπως ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της εταιρείας GSK, σε Κένυα, Τανζανία, Σενεγάλη και Καμερούν είτε έχουν εξαντληθεί, είτε κοντεύουν να εξαντληθούν. Αυτός ο μεγάλης μεταδοτικότητας ιός προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα και αφυδάτωση στα παιδιά, με τον ΠΟΥ να εκτιμά ότι στην Αφρική κάθε χρόνο έως και 200.000 παιδιά πεθαίνουν και την UNICEF να εκφράζει έντονα την ανησυχία της.

Αξιωματούχοι στην Κένυα, την Τανζανία, την Σενεγάλη και το Καμερούν δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα του Reuters να σχολιάσουν τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζονται στα παιδικά εμβόλια κατά του ροταϊού. Από την πλευρά της πάντως η φαρμακευτική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έλλειψη τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Rotarix αυτό τον χρόνο και ότι από 46 εκατομμύρια, που αναμενόταν να είναι, έχουν μειωθεί στα 42 εκατομμύρια.

Σύμφωνα μάλιστα με την Συμμαχία Εμβολίων GAVI οι συμφωνημένες παραδόσεις εμβολίων έχουν ήδη μειωθεί κατά δέκα εκατομμύρια τον χρόνο για την περίοδο 2022-2028. Υποστήριξε δε ότι εκτός από τη μείωση των προμηθειών του Rotarix το 2022 θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Συμμαχία Εμβολίων GAVI και την φαρμακευτική εταιρεία GSK είπε ότι οι καθυστερήσεις πιθανόν να οφείλονται στις απουσίες του προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
«Θα χαθούν παιδιά» λέει η UNICEF

Τα προβλήματα στις προμήθειες συνιστούν ένα πλήγμα καθώς οι εθνικές υπηρεσίες υγείας πασχίζουν για να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε στην ανοσοποίηση ρουτίνας των παιδιών κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας συνιστούν σημαντική παλινδρόμηση στη διάρκεια μιας γενιάς για τους παιδικούς εμβολιασμούς. «Θα χαθούν παιδιά», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Άντριου Τζόουνς, ο επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου στο τμήμα προμηθειών της UNICEF αναφερόμενος στις ελλείψεις εμβολίων κατά του ροταϊού.

Η UNICEF συνεργάζεται με την Gavi για να συνδράμουν τις αποστολές προμηθειών εμβολίων κατά του ροταϊού σε φτωχότερες χώρες μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις. Και οι δύο οργανισμοί είπαν ότι προσπαθούν να στραφούν σε εμβόλια άλλων εταιρειών ή από χώρες με πλεόνασμα δόσεων.

Το Rotarix χορηγείται σε δύο δόσεις από το στόμα σε βρέφη από έξι εβδομάδων. Μια δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον ένα μήνα μετά την πρώτη και όχι αργότερα από τις 24 εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Gavi, υπάρχουν καθυστερήσεις και στις προμήθειες ενός άλλου εμβολίου κατά του ροταϊού, του Rotavac, το οποίο παρασκευάζει η Bharat Biotech, οι οποίες σχετίζονται με “ρυθμιστικές διαδικασίες” παρότι το πρόβλημα δεν είναι εξίσου σοβαρό με εκείνο του άλλου εμβολίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ