Για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, με τα σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο της Ζάκυνθου μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 είπε αρχικά ότι σήμερα η εικόνα της έχει αποκατασταθεί και έχει καθαριστεί πλήρως, ενώ σε ότι αφορά το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της, ξεκαθάρισε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι παντού ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τη χώρα μας».
Σκουπίδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου: Μπαλάκι οι ευθύνες, τι λέει η κάθε πλευρά -Ποιος τα μάζεψε τελικά

Μπαλάκι οι ευθύνες για το ποιος είναι αρμόδιος να μαζέψει τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται στη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Το ζήτημα ξεκίνησε χθες όταν φωτογραφία στην οποία διακρίνεται σωρός από σκουπίδια δίπλα ακριβώς δίπλα από το διάσημο αξιοθέατο δημοσιεύθηκε στο Facebook από τον περιβαλλοντολόγο Μιχάλη Μπάκα. «Ελληνικό καλοκαίρι 2022.. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», έγραψε ο ίδιος στη λεζάντα.

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν και άλλοι χρήστες σχολιάζοντας τη φωτογραφία, ενώ ο ίδιος Μιχάλης Μπάκας ανέφερε απαντώντας σε σχόλιο ότι η φωτογραφία τραβήχθηκε στις 3/8.

Η απάντηση της Επιτροπής στους ισχυρισμούς του Δήμου

Με επιστολή-απάντηση στην Δημοτική Αρχή που απέστειλε η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την μαγευτική παραλία της Ζακύνθου, ξεκαθάρισε πως τα σκουπίδια στις ακτές είναι ευθύνη των Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Επιτροπής:

«Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Με εκτίμηση ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc, "Διαχείριση Τεχνικών Έργων", Πρόεδρος της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου».