Τι και αν έχουν το χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαψέυδει κατηγορηματικά ότι πέταγε έγγραφα τα οποία προηγουμένως είχε κομματιάσει σε λεκάνες τουαλέτας του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ μάλιστα αντιμετώπισε με ειρωνικό τρόπο το δημοσίευμα αλλά και τις φωτογραφίες που εξασφάλισαν οι New York Times για το θέμα και θα συμπεριληφθούν στο «Confidence Man», το υπό έκδοση βιβλίο της Μάγκι Χάμπερμαν, συντάκτριας του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας, για τον Λευκό Οίκο επί των ημερών Τραμπ.

«Πρέπει να έχεις απελπιστεί τελείως αν το σχέδιό σου για να προωθήσεις την πώληση ενός βιβλίου είναι να δημοσιεύεις φωτογραφίες από λεκάνες τουαλέτας», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας, ο οποίος παραπέμφθηκε δυο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, ήταν γνωστό επί χρόνια πως έκανε κομμάτια έγγραφα στα συχνά ξεσπάσματα της οργής του, αναγκάζοντας συνεργάτες του να μαζεύουν τα κομμάτια και να τα συναρμολογούν για να καταχωριστούν στα εθνικά αρχεία.

Ο κ. Τραμπ πήρε μαζί του στη Φλόριντα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου 2021, αρκετές κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους κάποια τα οποία είχαν διαβάθμιση «απόρρητο».

Κάτι παράνομο: αντίκεται στη νομοθεσία για τα προεδρικά αρχεία στις ΗΠΑ, που ορίζει ρητώς πως όλα τα έγγραφα του εκάστοτε αρχηγού του κράτους αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να αρχειοθετούνται και να φυλάσσονται.