Κάτι παραπάνω από δύσκολο αποδεικνύεται το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων για τον δήμο της Πάτρας, παρόλο που τους τελευταίους μήνες λειτουργεί ως καταφύγιο η δομή στον χώρο του Δρεπάνου.

Ήδη όμως στη δομή φιλοξενούνται πάνω από 60 με 70 σκυλιά και η τάση είναι συνεχώς αυξητική αφού οι εγκαταλείψεις ζώων (κυρίως σκύλων) είναι ένα φαινόμενο που παραμένει σε έξαρση.

Σε κάθε περιοχή, σύμφωνα με τους φιλόζωους παρατηρούνται, σε συχνό χρονικό διάστημα εγκαταλείψεις ζώων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ζώα αυτά είναι αρκετά, με αποτέλεσμα οι εθελοντές και οι άνθρωποι του δήμου που τα μαζεύουν να έχουν γεμίσει σχεδόν τη δομή του Δρεπάνου.

Άλλωστε, πολλές από τις εγκαταλείψεις αδέσποτων αφορούν μικρά κουτάβια που αφήνονται μαζί με τα αδελφάκια τους και τη μητέρα τους σε διάφορους χώρους, κυρίως προς το Ρίο, αλλά και σε άλλες συνοικίες της Πάτρας.

Το ανησυχητικό είναι ότι αν το φαινόμενο της εγκατάλειψης συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η δομή φιλοξενίας να χάσει τον χαρακτήρα της και να μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα κυνοκομείο, κάτι που είναι αντίθετο και με τη φιλοσοφία της, αλλά και με την κείμενη νομοθεσία.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα διαβίωσης και στις συνθήκες φιλοξενίας των ζώων, σε μία δομή που μέχρι τώρα λειτουργούσε με άψογο τρόπο. 

Είναι απαραίτητο λοιπόν από τη μία να μειωθούν οι εγκαταλείψεις ζώων και από την άλλη να γίνουν άμεσα πράγματα στον τομέα της υιοθεσίας.

Ο δήμος ήδη γνωρίζοντας την όλη κατάσταση και τον αριθμό των σκυλιών που φιλοξενούνται στη δομή, αναρτά στην σελίδα του αρκετά συχνά πλέον φωτογραφίες με σκυλιά που έχουν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη διαδικασία και να βρεθεί μία οικογένεια για αυτά.

Μέχρι ώρας πάντως δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση τουλάχιστον σε βαθμό που η διαδικασία της υιοθεσίας να έχει ολοκληρωθεί και να μην περιορίζεται απλά και μόνο σε ένα φιλολογικό ενδιαφέρον.