Είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, πρωταγωνιστούν στη χωριάτικη και οι ποικιλίες τους είναι πολλές και λαχταριστές. Οι αγαπημένες μας ελιές έχουν πολλά θετικά, αλλά και ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε.

Οι ελιές παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λόγω της διατήρησής τους σε άλμη και της κονσερβοποίησής τους και πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες, όπως αναφέρει το clickatlife.

Η μερίδα των 8 μεγάλων ελιών Καλαμάτας, για παράδειγμα, περιέχει 247mg νατρίου, όταν η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες 30-50 ετών είναι στα 1500 mg κατά μέγιστο, που σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Ο λόγος είναι, φυσικά, ότι η συνεχής και αλόγιστη κατανάλωση νατρίου στη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση και οστεοπόρωση, όπως επίσης και για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’ αυτό καταναλώστε τις ελιές σας με σύνεση και ψάξτε γι’ αυτές με μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.