Πιο εύκολες και χωρίς επισκέψεις στην εφορία γίνονται οι άτυπες γονικές παροχές– δωρεές χρηματικών ποσών, δηλ. τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους ή οι παππούδες στα εγγόνια τους για να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να σβήσει άλλη μια εστία γραφειοκρατίας στο μέτωπο των μεταβιβάσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων δρομολογώντας την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας MyProperty.

Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το tablet με… λίγα κλικ.

Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις ΔΟΥ, ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Οι χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες. Ωστόσο για να μην επιβληθεί φόρος θα πρέπει η μεταφορά των χρημάτων να γίνεται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλ. τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η μεταφορά αποδεικνύεται από το αποδεικτικό της τράπεζας και η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο κατά την υποβολή της δήλωσης να μην συνυποβάλλεται αντίγραφο της τραπεζικής συναλλαγής, αλλά ο φορολογούμενος να αναγράφει στη δήλωση τον λογαριασμό IBAN μέσω του οποίου έγινε η μεταφορά των χρημάτων.

Σε επόμενη φάση η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» μαζικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στα στοιχεία που θα λάβει από τις τράπεζες ώστε να εντοπίσει γονικές παροχές χρηματικών ποσών που δεν πραγματοποιήθηκαν μέσω τραπεζών.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι η μεταβίβαση των χρημάτων δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με μετρητά από το… στρώμα, τότε οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.