Δεκάδες είναι τα περιστατικά που αναφέρονται στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και έχουν να κάνουν με ενδοοικογενειακά επεισόδια ή ακόμα και συμβάντα με οικογενειακή βία.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά που καταγράφονται ή καταγγέλλονται στο κέντρο αφορούν διενέξεις μεταξύ πρώην συζύγων ή πρώην συντρόφων, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που τα επεισόδια δεν μένουν μόνο στη λογομαχία, αλλά και σε χειροδικία ή σωματική βία.

Θύματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι οι γυναίκες από τους άνδρες, ενώ το γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι τα επεισόδια αυτά γίνονται πολλές φορές μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους.

Ένα ακόμα στοιχείο πάνω στις παρεμβάσεις που έχει κληθεί να κάνει η αστυνομία για επεισόδια που έχουν να κάνουν με οικογένειες ή πρώην παντρεμένα ζευγάρια είναι ότι οι καταγγελίες γίνονται συνήθως από τη γειτονιά και από πρόσωπα που γνωρίζουν ότι αυτές οι καταστάσεις για το συγκεκριμένο σπίτι, δεν είναι μεμονωμένες, αλλά επαναλαμβανόμενες.

Η τοπική ΕΛ.ΑΣ. πλέον μετά το μπαράζ των γυναικοκτονιών που έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την επικράτεια, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο, δίνει μεγάλη βάση στις αναφορές και στις καταγγελίες που της γίνονται, φροντίζοντας να παρεμβαίνει αμέσως.

Αναφορές για οικογενειακά επεισόδια έχουν γίνει βεβαίως και για περιπτώσεις γονέα με παιδιού, αγοριού ή κοριτσιού, όμως είναι λιγότερες από αυτές που έχουν να κάνουν με ένα ζευγάρι, παντρεμένο ή σε διάσταση.

Οικογένεια και σχέσεις σε κρίση

Οι αναφορές πάντως για οικογενειακά επεισόδια στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. είναι κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις την ημέρα, στην Πάτρα.

Κρίνοντας από τη συχνότητα που γίνονται στην αστυνομία, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η οικογένεια βρίσκεται σε κρίση, με την κρίση αυτή να την πληρώνει κυρίως η γυναίκα με διάφορους τρόπους, ακόμα και με τη ζωή της, αν λάβουμε υπόψη μας τα περιστατικά γυναικοκτονιών που έχουν συμβεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Πάτρα ο Δήμος λειτουργεί τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, με τις γυναίκες που πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους να βρίσκουν ένα καταφύγιο, μέχρι να ξεφύγουν από αυτό το κακοποιητικό περιβάλλον και να κάνουν μια νέα αρχή στην ζωή τους.