Ένα κεντρώο κόμμα στην Ιταλία αποχώρησε από τη συμμαχία με το κεντροαριστερό PD του Ενρίκο Λέτα λίγες μέρες αφότου συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν μια σαρωτική νίκη της Δεξιάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που πυροδότησε η πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Ο Κάρλο Καλέντα, αρχηγός του ιταλικού κεντρώου κόμματος Αzione (Δράση), ανακοίνωσε σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai ότι θα ακυρώσει την εκλογική συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα καθώς «δεν ταιριάζουν τα κομμάτια».

Ο Καλέντα εξήγησε ότι η κίνησή του αυτή οφείλεται στο ότι οι «δημοκρατικοί» του Λέτα αποφάσισαν να συμμαχήσουν και με δυνάμεις, όπως την Ιταλική Αριστερά, οι οποίες τάσσονται ξεκάθαρα κατά της «ατζέντας» της κυβέρνησης Ντράγκι.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα “Europe” άφησε να εννοηθεί με χθεσινή δήλωσή του ότι θα παραμείνει στον συνασπισμό υπό το κόμμα του Λέτα ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπρτεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη φάση, το Azione εξασφαλίζει στα γκάλοπ το 6% της πρόθεσης ψήφου και δεν αποκλείεται να συμφωνήσει, τελικά, εκλογική συμπόρευση με το μικρό, κεντρώο κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Υπήρχε αυτή η δυνατότητα συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά ο γραμματέας τους, Ενρίκο Λεπτά, έκανε διαφορετική επιλογή. Ζητώ συγγνώμη από τους Ιταλούς», δήλωσε στη Rai o Καλέντα.

Υπό τα νέα δεδομένα, στην προοδευτική συμμαχία παραμένουν το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλική Αριστερά, οι «Πράσινοι» και ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην «πεντάστερος», Λουίτζι Ντι Μάιο.