Τα 4 μέτρα του υπουργείου Υγείας για να προστατευτούμε από τη φθινοπωρινή επέλαση του κορονοϊού. Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται στη χώρα μας τα νέα σκευάσματα, που θα καλύπτουν όλες τις υφιστάμενες μεταλλάξεις.

Με διπλή στόχευση κινείται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου νέου κύματος κορονοϊού από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προτεραιότητα παραμένει αφενός να προστατευθούν οι πολίτες και αφετέρου να μην επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ρίξει νέα όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού, ενώ στο «παιχνίδι» θα μπει και ο ιδιωτικός τομέας. Πέρα από τα νέα booster εμβόλια (θα καλύπτουν ως επί το πλείστον τις μεταλλάξεις που επικρατούν σήμερα) και τα αντιικά χάπια, θα διατεθούν και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα για περιστατικά COVID, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Το σχέδιο
Αν και από το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξει αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών λόγω της μεγάλης κινητικότητας σε κλειστούς χώρους, στο υπουργείο Υγείας έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται μέτρα πέρα από την ενδεχόμενη επιστροφή της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Το σχέδιο αυτό, που θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες, περιλαμβάνει:
1. Booster εμβόλια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται στη χώρα μας τα νέα εμβόλια που θα καλύπτουν ως επί το πλείστον τις μεταλλάξεις που επικρατούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα παραλάβουμε 1 εκατ. δόσεις από τα νέα σκευάσματα. Ενισχυμένα booster εμβόλια θα προμηθευτούμε τόσο από την Pfizer (800.000 δόσεις) όσο και από τη Moderna (200.000 δόσεις) και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι εταιρείες «τρέχουν» τις μελέτες τους, καθώς στοχεύουν να εξελίξουν και άλλο τα υπερ-εμβόλια, ώστε να καλύπτουν και μεταλλάξεις που μπορεί να επικρατήσουν σε δεύτερο χρόνο.

2 Αντιικά χάπια. Στο υπουργείο Υγείας ρίχνουν μεγάλο βάρος στα αντιικά χάπια και ήδη σχεδιάζουν νέα παραγγελία για το Paxlovid της Pfizer. Πρόκειται για ένα σκεύασμα για το οποίο οι μελέτες δείχνουν πως όχι μόνο καλύπτει τη μετάλλαξη Ομικρον και όποιες άλλες μεταλλάξεις μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, αλλά είναι αποτελεσματικό και στην πρόληψη νοσηλείας. Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη περίπου 15.000 θεραπείες από το χάπι της Paxlovid και σχεδιάζεται η προμήθεια επιπλέον 30.000 χαπιών μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορούν να διατεθούν σε ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, αλλά και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Το χάπι μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες από τη στιγμή που κάποιος έχει νοσήσει, μετά από εισήγηση του γιατρού που παρακολουθεί τον ασθενή. Αυτό σημαίνει πως η αποτελεσματικότητα ουσιαστικά εξαρτάται από τον χρόνο που θα χρησιμοποιηθεί. Η θεραπεία είναι κατ’ οίκον και θα διαρκεί πέντε ημέρες και στους ασθενείς θα χορηγείται ένα δισκίο το πρωί και ένα το βράδυ. Ο ασθενής μετά από πέντε ημέρες θα αξιολογείται εκ νέου από τον θεράποντα ιατρό. Δηλαδή, θα λαμβάνει συνολικά 10 δισκία για να ολοκληρωθεί η θεραπεία του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν παραμένει το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στον κορoνοϊό και τη μετάλλαξη Ομικρον.

Αλλωστε, τα χάπια χρησιμοποιούνται όταν κάποιος νοσήσει, ενώ το εμβόλιο αποτελεί ασπίδα για να μην κολλήσει κάποιος κορωνοϊό, αλλά ακόμα και αν νοσήσει θα είναι ισχυρή η πιθανότητα να τον περάσει ήπια

Πηγή: enikos