Κοντά στους 5.000 φοιτητές αναμένονται να έρθουν ως πρωτοετείς τη νέα χρονιά στην Πάτρα και στο Πανεπιστήμιο της.

Τουλάχιστον δηλαδή 3.000 φοιτητές από τα προηγούμενα έτη όταν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν υπήρχε το ελάχιστο όριο εισαγωγής.

Οι φοιτητές που έμπαιναν πριν από μερικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ξεπερνούσαν κατά προσέγγιση τους 7.000 σπουδαστές και πλησίαζαν προς τους 8.000.

Όμως έστω και χωρίς αυτούς τους φοιτητές που "κόβονται" από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί την μεγαλύτερη και την πολυάριθμη κοινότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας με πάνω από 30.000 σπουδαστές, χωρίς σε αυτούς να βάζουμε τους "αιώνιους".

Το Πανεπιστήμιο, δηλαδή, εκτός από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι και ο "αιμοδότης" της Πάτρας, με τους τόσους χιλιάδες νέους που έρχονται στην πόλη και μένουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους.

Φέτος στους φοιτητές που θα έρθουν στην Πάτρα θα πρέπει να προσθέσουμε και τους 2.000 που έρχονται από τις σχολές που μεταφέρουν, λόγω του ακαδημαϊκού χάρτη, την έδρα τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Σταδιακά πάντως ο αριθμός των φοιτητών που έρχονται στην Πάτρα και μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο θα μειώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Κι ο λόγος για αυτό δεν θα πρέπει να εστιαστεί στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή σε οποιοδήποτε μέτρο που να αφορά το σύστημα των πανελληνίων, αλλά σε ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία.

Το δημογραφικό. Οι νέοι λιγοστεύουν συνεχώς από τη στιγμή που δεν γίνονται γεννήσεις, οι φοιτητές μεγαλώνουν, τα κενά τους δεν καλύπτονται και ο αριθμός των σπουδαστών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι λογικό να μειώνεται από χρονιά σε χρονιά.