Καλαμιές, βάτα, χόρτα καλύπτουν σε πολλές περιοχές της Πάτρας τα έτσι και αλλιώς στενά  πεζοδρόμια της πόλης, αναγκάζοντας τους πεζούς να περπατούν μέσα στη μέση του δρόμου, με τον κίνδυνο ατυχημάτων να εγκυμονεί.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι αυτοί είναι ταχείας κυκλοφορίας, με τα οχήματα να πατούν γκάζι, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πεζούς που κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο που λόγω της κατάστασης είναι άβατο και φραγμένο.

Το βασικό στοιχείο που έχει προκαλέσει αυτή την εξάπλωση των φυτών στα πεζοδρόμια,  έχει να κάνει με τα αείλανθη δέντρα που για όσους γνωρίζουν χαρακτηρίζονται ως πράσινος εισβολέας καθώς εξαπλώνονται παντού με χαρακτηριστικό ευκολία και είναι δύσκολο να σταματήσει ο περιορισμός τους.

Πρόκειται για ένα επεκτατικό είδους ξενικού φυτού, εισβολικό χωροκρατικό. Τα δέντρα αυτά που ο κόσμος τα γνωρίζει κυρίως ως βρωμόδεντρα είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ έχουν απασχολήσει και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πάρει σχετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην Πάτρα όμως που η κοπή των καλαμιών, των χόρτων και των βάτων δεν γίνεται τόσο συχνά αφού το έμψυχο δυναμικό είναι ελάχιστο και τα οικόπεδα, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι πολλοί  σε όλη την επικράτεια του δήμου, τα φαινόμενο του πράσινου εισβολέα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό.

Σύμφωνα με Πατρινούς που γνωρίζουν τα όλο ζήτημα τα αείλανθη  δέντρα, σε συνδυασμό με καλαμιές, χόρτα και βάτα, υπάρχουν πλέον σε πολλά σημεία της πόλης. Τα πεζοδρόμια έχουν καλυφθεί από αυτά σε  δρόμους των Ζαρουχλείκων ή άλλων συνοικιών έξω από το κέντρο που κατά μήκους τους υπάρχουν οικόπεδα.

Έχουν παρουσία και στα δύο δημοτικά κοιμητήρια

Το ίδιο ισχύει και για την Ελευθερίου Βενιζέλου της οποίας τα πεζοδρόμια σε ορισμένα σημεία έχουν σκεπαστεί από φυτικά στοιχεία και από τον πράσινο εισβολέα. Ακόμα πιο έντονη παρουσία των βρωμόδεντρων είναι στα δύο δημοτικά κοιμητήρια, κυρίως στο Α’ της Ανθούπολης.

Εκεί αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θα καταστραφούν μνημεία και τάφοι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αναπαραγωγή των δέντρων αυτών είναι αντίστοιχη με την επέκταση τους και το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν κοπούν άμεσα, τότε μετά από δύο χρόνια είναι αδύνατον να καταστραφεί η ρίζα τους.

(Η φωτογραφία είναι από την οδό Άρη Βελουχιώτη στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας. Ανάλογες όμως εικόνες υπάρχουν και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης).