Στα 400 με 450 ευρώ κυμαίνεται ο μέσος όρος των μισθωμάτων της φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα, τουλάχιστον για την κατηγορία που έχει και την μεγαλύτερη ζήτηση.

Η κατηγορία αυτή δεν είναι άλλο από τα δυάρια (60 με 65 τετραγωνικά), συνήθως ή τις ευρύχωρες γκαρσονιέρας (45 με 50 τετραγωνικά), σε επιπλωμένα διαμερίσματα που να βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, κατά προτεραιότητα στην ακτίνα Γούναρη και Καρόλου κατά δεύτερη μοίρα στους περιφερειακούς δρόμους του κέντρου, στην ακτίνα Τριών Ναυάρχων και Ψηλαλώνια με πλατεία Πυροσβεστείου και Αγίας Σοφίας.

Το πρόβλημα όμως που κάνει δύσκολη την ανεύρεση ενός διαμερίσματος με αποτέλεσμα να έχουν γεμίζει από φοιτητές και τους γονείς τους τα μεσιτικά γραφεία της Πάτρα έχει διπλή πτυχή: Από τη μία τα διαθέσιμα διαμερίσματα στο κέντρο της Πάτρας και στην ακτίνα αυτή είναι ελάχιστοι.

Τα γραφεία δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ούτε καν τα υποψήφια διαμερίσματα των πελατών – ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς οι φοιτητές που ζούσαν σε αυτά δεν έχουν φύγει από εκεί αφού τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει λήγουν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Οπότε η πρώιμη ανακοίνωση των βάσεων έκανε ακόμα πιο λίγα τα ήδη ελάχιστα διαθέσιμα διαμερίσματα στο κέντρο. Αυτή είναι η πρώτη πτυχή. Η δεύτερη πτυχή έχει να κάνει με τις τιμές των ενοικίων.

Τα επιπλωμένα δυάρια στο κέντρο το περσινό καλοκαίρι ξεκινούσαν από τα 300 με 350 ευρώ. Φέτος η αυξημένη ζήτηση, ο πληθωρισμός και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την οικονομία έχουν παρουσιάσει μία σημαντική άνοδο στα μισθώματα. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων δεν βρίσκει κανείς διαμέρισμα στο κέντρο κάτω από τα 400 ευρώ. Γεγονός βέβαια που δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν οι γονείς οι οποίοι καλούνται προκειμένου να κλείσουν άμεσα ένα διαμέρισμα που να τους αρέσει να πληρώσουν ένα επιπλέον ενοίκιο αφού το συμβόλαιο που θα υπογράψουν θα ξεκινάει από τον Αύγουστο και όχι από τον Σεπτέμβριο ως είθισται.

Πάντως, μαζί με την αύξηση των ενοικίων και την ελάχιστη διαθεσιμότητα παρατηρείται και ένας δισταγμός από πλευράς γονιών στο οικονομικό. Κάτι που σημαίνει ότι το σαφάρι της φετινής περιόδου για την φοιτητική κατοικία θα εξελιχθεί σε επεισόδια και κατά κύματα. Με λίγα λόγια θα έχουμε και νέα κύματα φοιτητών από το τελευταίο δεκαήμερου του Αυγούστου και μετά.