Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Η κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει στο σώμα μας τα αμινοξέα που χρειάζεται για να αναπτύσσεται και να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα μας. Συντελούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού ενώ έχει την ιδιότητα να κατευνάζει για μεγάλο διάστημα το αίσθημα της πείνας. Οι πρωτεΐνες μεταβολίζονται στους νεφρούς μας, απεκκρίνονται από τα ούρα, τον ιδρώτα μας και είναι ο λόγος που νιώθουμε χορτάτοι όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα. Μας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται οι πρωτεΐνες;
Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης βρίσκονται στο κρέας, το αυγό, το ψάρι, το κοτόπουλο, στα γαλακτοκομικά και σε άλλα τέτοιου είδους τρόφιμα.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης βρίσκονται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στο τόφου, στη σόγια και σε φυτικά τρόφιμα υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεΐνη.

Οι συστάσεις για την ποσότητα της πρωτεΐνης μέσα στη μέρα είναι συνήθως στο 15%-20% της ημερήσιας θερμιδικής ανάγκης. Αυτό βέβαια εξαρτάται κάθε φορά από τον οργανισμό και από τη φυσική του δραστηριότητα.

Παρενέργειες αν καταναλώσουμε περισσότερη πρωτεΐνη
Αύξηση βάρους

Αν και με την κατανάλωση πρωτεΐνης χάνουμε πιο εύκολα βάρος, η παρατεταμένη κατανάλωση της, μπορεί να αποθηκευτεί σε μορφή λίπους.

Κέτωση

Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης επιφέρει πολλές φορές στοματική κακοσμία. Η υπερβολική κατανάλωση, επιφέρει παραγωγή κετονών (οργανικών μορίων και κυρίως ακετόνης).

Δυσκοιλιότητα

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν καταναλώνουμε φυτικές ίνες από τους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.

Πρόβλημα στα νεφρά μας

Η πρωτεΐνη και το άζωτο που περιέχει, αποβάλλεται δια μέσω του νερού και άλλων υγρών από τους νεφρούς μας. Η περίσσεια πρωτεΐνης αμέσως σημαίνει μεγαλύτερη αποβολή αζώτου άρα και μεγαλύτερη αποβολή νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να αφυδατώνεται σχετικά εύκολα και σε βάθος χρόνου με παρατεταμένη υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα να προκαλέσει πρόβλημα στους νεφρούς.

Καρδιά

Η συνεχής κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρών, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Να μην ξεχνάμε πως η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής, ωστόσο χρειάζεται μέτρο .