Η παπάγια ανήκει στα εξωτικά φρούτα που τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, αν και για τους περισσότερους, πιθανότατα δεν αποτελεί μια συχνή επιλογή.

Ωστόσο, εάν εξετάσουμε τη διατροφική της σύσταση, θα διαπιστώσουμε πως μάλλον αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας, καθώς μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση για τον οργανισμό.

Ειδικότερα, η παπάγια ανήκει στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό κι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι παπάγια κομμένη σε κομμάτια, καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C για υγιείς ενήλικες. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης Α και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό και το παντοθενικό οξύ.

Από το εξωτικό αυτό φρούτο, δε θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, η παπάγια διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, όπως β-καροτένιο, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των ματιών και λυκοπένιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από φρέσκια παπάγια, στην αγορά μπορούμε να βρούμε και αποξηραμένη. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό οι καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα του προϊόντος, προκειμένου να επιλέγουν εκείνα που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Πηγή neadiatrofis.gr