Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα εξακολουθεί και παραμένει το πρώτο αξιοθέατο και ο σημαντικότερος πόλος επισκεψιμότητας για την Πάτρα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ταξιδιωτικό ιστότοπο του TripΑdvisor.

Ο Πολιούχος ναός της Πάτρας και γενικότερα όλο το εκκλησιαστικό κτιριακό συγκρότημα γύρω από αυτόν (ο παλιός ναός του Αγίου Ανδρέα) αποτελεί το πιο σημαντικό αξιοθέατο για τον επισκέπτη με βάση τον συγκεκριμένο ιστότοπο, ενώ τα σχόλια που υπάρχουν για αυτόν είναι τουλάχιστον εγκωμιαστικά.

Σχόλια που αναφέρονται στην αρχιτεκτονική επιβλητικότητα του ναού, στις τοιχογραφίες του, στο δέος που προκαλεί στον προσκυνητή – επισκέπτη, στην συντήρηση και στην διατήρηση της εκκλησίας, αλλά και στα εκκλησιαστικά – θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονται εκεί.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ιστοσελίδα δεν νοείται να επισκεφτεί κάποιος την Πάτρα και να μην περάσει μία επίσκεψη από τον ναό του Αγίου Ανδρέα για να προσκυνήσει τα λείψανα του Πρωτοκλήτου.

Η προτίμηση του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα στα αξιοθέατα της Πάτρας έχει μία διττή σημασία: Από την μία η Πάτρα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον θρησκευτικό τουρισμό που μπορεί να αξιοποιήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Η πόλη μέχρι ώρας απουσιάζει από αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του ναού, είναι κυρίως μια προσπάθεια που συντελείται από την Ιερά Μητρόπολη.


Από την άλλη τα λοιπά αρχαιολογικά μνημεία της πόλης από τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό και από την Ύστερη Αρχαιότητα προφανώς και δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε για να αποτελούν και αυτά όχι μόνο σημεία αναφοράς, αλλά πόλοι επισκεψιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεύτερο αξιοθέατο για την Πάτρα, με βάση την ίδια ιστοσελίδα είναι η Καστροπολιτεία της Αχάια Κλάους, και ακολουθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης και το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Μέσα στη λίστα αυτή, ως πόλος έλξης επισκεπτών, υπάρχει και το Πατρινό Καρναβάλι.