Νέα συμπτώματα διαπιστώθηκαν πως προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα AS.

Βραζιλία και Ισπανία ανακοίνωσαν πρόσφατα τρεις θανάτους από την ευλογιά των πιθήκων, τους πρώτους καταγεγραμμένους εκτός Αφρικής και εν συνεχεία ακολούθησε η Ινδία, η οποία γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας τον πρώτο θάνατο από τη νόσο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της AS, oι αυτοψίες στα θύματα της νόσου επιβεβαίωσαν οίδημα του εγκεφάλου σε τρεις από τις περιπτώσεις -ο ασθενής στη Βραζιλία ήταν ανοσοκατασταλμένος.

Τα νέα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Με βάση τα γνωστά συμπτώματα όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πρησμένοι λεμφαδένες, γενική κακουχία, δερματικές αλλοιώσεις… λέπουμε ότι μετατρέπεται σε μια νόσο που μπορεί να επηρεάσει όλο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα στην Αγγλία -την οποία γνωστοποίησε η AS- αναφέρει ότι από τα 197 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, 71 ασθενείς ανέφεραν ορθοκολικό πόνο, δηλαδή πόνο στον πρωκτό και τον ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό), 33 πονόλαιμο και 31 οίδημα πέους, ενώ 27 είχαν στοματικές αλλοιώσεις, 22 είχαν κάποια μεμονωμένη κάκωση και εννέα είχαν πρησμένες αμυγδαλές.

Νέα συμπτώματα για τα οποία οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν, γι' αυτό και προέτρεψαν τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αυτή τη συμπτωματολογία να τους ζητούν να επιστρέφουν στο νοσοκομείο και να υποβάλλονται σε συνεχή έλεγχο για ανάλυση, καθώς η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να σημειώνει νέες συμπεριφορές της νόσου.

Στη βρετανική μελέτη εξέτασαν ένα άλλο εύρημα: πάνω από το ένα τρίτο (36%) των συμμετεχόντων είχαν επίσης λοίμωξη από τον ιό HIV και το 32% των ατόμων που ελέγχθηκαν για λοίμωξη είχαν σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσημα.