Είτε πρόκειται για έναν θρυλικό ποδοσφαιριστή είτε για έναν διάσημο εφευρέτη, είτε στην Ελλάδα για έναν αρχαίο φιλόσοφο, πολλοί νιώθουν περηφάνια που κατάγονται από την ίδια πόλη με μια αξιόλογη προσωπικότητα. Ένας νέος χάρτης μαζεύει όλα τα δεδομένα.

Ποιος ακριβώς όμως είναι το πιο σημαντικό-διάσημο πρόσωπο που έχει καταγωγή στην πόλη σας;

Αυτή την εβδομάδα αναπτύχθηκε ένας απίστευτος διαδραστικός χάρτης που αποκαλύπτει τις γενέτειρες των πιο «αξιοσημείωτων ανθρώπων» σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια, ο τρόπος που έχουν συλλεχθεί τα δεδομένα και έχουν εξαχθεί τα σχετικά συμπεράσματα είναι απολύτως αμφιλεγόμενος, βάσει ενός αλγορίθμου με βάση τις αναφορές για πρόσωπα στο Wikipedia. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ξεχωρίζουν μόνο θετικά πρόσωπα αλλά και κάποια απολύτως αρνητικά και να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση και παραβλέποντας τις όποιες αστοχίες, ο χάρτης παραμένει ένα παιχνίδι...

Στην περιοχή της Πάτρας ανάμεσα στα ονόματα που θα δούμε είναι του Κωστή Παλαμά και του Κώστα Δαβουρλή.

Για να περιηγηθείτε στο χάρτη πατήστε ΕΔΩ.


Ο νέος διαδραστικός χάρτης δείχνει ότι ο Σον Κόνερι είναι το πιο αξιοσημείωτο πρόσωπο που κατάγεται από το Εδιμβούργο, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στη Χονολουλού και ο Φρέντι Μέρκιουρι στη Ζανζιβάρη.

Ο χάρτης αυτός είναι δημιούργημα του ερευνητή και γεωγράφου της Mapbox, Topi Tjukanov, και βασίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Πώς επιλέγει τα πιο αξιοσημείωτα πρόσωπα ο αλγόριθμός του χάρτη

Στη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού έθεσαν ως στόχο να υπολογίσουν την αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τη Wikipedia και το Wikidata.

«Ένα νέο σκέλος της βιβλιογραφίας στοχεύει στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης και ακριβούς βάσης δεδομένων για τα αξιοσημείωτα άτομα», έγραψε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Morgane Laouénan.

«Συλλέγουμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και του Wikidata».

Τα δεδομένα λαμβάνουν υπόψη έναν αριθμό παραγόντων, όπως ο αριθμός των λημμάτων της Βικιπαίδειας, η διάρκεια των λημμάτων, ο μέσος αριθμός προβολών για κάθε πρόσωπο από το 2015-2018 και ο συνολικός αριθμός των εξωτερικών συνδέσμων.

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Morgane Laouenan κ.ά., ο χάρτης δείχνει τους τόπους γέννησης των πιο "αξιοσημείωτων ανθρώπων" σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο κ. Tjukanov.

«Τα δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να εμφανίζεται μόνο ένα άτομο για κάθε μοναδική γεωγραφική τοποθεσία με την υψηλότερη κατάταξη αξιοσημείωτης προσωπικότητας».

Οι χρήστες μπορούν να δουν το πιο αξιοσημείωτο πρόσωπο στη γενέτειρά τους σε τέσσερις κατηγορίες - Πολιτισμός, Ανακάλυψη & Επιστήμη, Ηγεσία ή Αθλητισμός & Παιχνίδια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε «Όλα» για να δείτε το συνολικά πιο αξιοσημείωτο πρόσωπο.

Στο Τέξας, η Selena Gomez, ο Tommy Lee Jones και η Beyonce είναι μερικοί από τους πιο αξιοσημείωτους ανθρώπους, ενώ στη Φλόριντα, η Ariana Grande, ο Jim Morrison και ο Tomy Petty βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Και στην Καλιφόρνια, είναι η Μέριλιν Μονρόε, η Κάμερον Ντίαζ και η Σερ που παίρνουν τους τίτλους ως οι πιο αξιοσημείωτοι άνθρωποι.

Ο Tjukanov δημοσίευσε έναν σύνδεσμο προς τον χάρτη στο Twitter, γράφοντας: «Γνωρίζατε ότι ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη και ο Μπαράκ Ομπάμα στη Χονολουλού;

Ποιο είναι το πιο διάσημο πρόσωπο από την πόλη σας;».