Τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις από τους διάφορους εκπολιτιστικούς συλλόγους χωριών της Αχαΐας ή ακόμα και συνοικιών της Πάτρας, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Ιουλίου σχεδόν και πλέον τώρα που έχουμε φτάσει στον Αύγουστο, κορυφώνονται.

Ο Αύγουστος άλλωστε είναι ο μήνας των πανηγυριών και αυτού του είδους των λαϊκών μαζικών εκδηλώσεων που έχουν αγαπήσει οι παλιότερες γενιές και έχουν λατρέψει και οι νέοι κρίνοντας από την συμμετοχή τους.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της πέρασης που έχουν οι εκδηλώσεις αυτές που αναδεικνύουν το δημοτικό τραγούδι και την παράδοση του τόπου μας, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Χαλανδρίτσα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου της Χαλανδρίτσας, πίσω από το δημαρχείο, με διοργανωτή τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Χαλανδρίτσας και προσκεκλημένους ηχηρά ονόματα του δημοτικού και παραδοσιακού τραγουδιού όπως ο Κώστας Μεντζελόπουλος, ο Χρήστος Μεντζελόπουλος, ο Πάνος Μπέκος, ο Ανδρέας Κανελλακόπουλος, η Γιούλη Κρανιά και ο μικρός Χρήστος Μπέκος.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και όπως μπορεί να δει κανείς από τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στην σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Χαλανδρίτσας έγινε χαμός.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακολούθησε μια μέρα μετά μια ακόμα μεγάλη παραδοσιακή μαζική εκδήλωση στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, ενώ στην Πάτρα υπάρχει μπροστά μας το γνωστό σε όλους πανηγύρι των Δεμενίκων παραμονές της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Κι ακολουθούν και άλλα σε διάφορα χωριά και μέρη της Αχαΐας, όπως επίσης και αυτά που έχουν προηγηθεί τις περασμένες ημέρες του Ιουλίου σε διάφορες γιορτές που είχαν και αυτά μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση στον κόσμο.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας τα πανηγύρια και οι δημοτικές παραδοσιακές εκδηλώσεις είναι στα φόρτε τους και ο κόσμος το έχει ανάγκη. Άλλωστε η Ελλάδα το καλοκαίρια ξέρει να περνάει καλά και να το δείχνει.