Τα πρώτα κτίρια που ανακατασκευάζονται στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που καταστράφηκε από εβδομάδες βομβαρδισμών, θα εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, που ελέγχει πλέον αυτή την πόλη.

«Τα πρώτα κτίρια θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο. Τα πρώτα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μαράτ Χουσνούλιν, σε μια συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RBK TV που μεταδόθηκε σήμερα.

Την Παρασκευή, ο τελευταίος είχε παρουσιάσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, ένας στόχος που μοιάζει φιλόδοξος λαμβανομένου υπόψη του εύρους των καταστροφών.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης καταλήφθηκε τον Μάιο από τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Κτίρια κατοικιών, σχολεία, καταστήματα, δρόμοι: Τίποτα δεν έμεινε αλώβητο.

Πριν από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, η πόλη, χτισμένη στις όχθες της θάλασσας του Αζόφ, είχε τουλάχιστον 400.000 κατοίκους. Όμως έχει ερημώσει σε μεγάλο μέρος, καθώς πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί στους 350.000 κατοίκους μέχρι το 2025, εκτίμησε ο Χουσνούλιν, χωρίς να διευκρινίζει αν οι ρωσικές αρχές προβλέπουν να εφαρμόσουν μια πολιτική αύξησης πληθυσμού.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε εξάλλου πως οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις προβλέπουν να μετατρέψουν σε «τεχνολογικό πόλο» την κατεστραμμένη βιομηχανική ζώνη της χαλυβουργίας Azovstal, όπου είχαν οχυρωθεί Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης.

«Δεν σκεπτόμαστε μια αποκατάσταση με παλιές τεχνολογίες. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας που θα τροφοδοτήσουν την πόλη χάρη στην οικονομία», δήλωσε ο Χουσνούλιν.

Προσώρας, οι κάτοικοι της Μαριούπολης εξακολουθούν να υποφέρουν από πολλές ελλείψεις, με μια πολύ τμηματική αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να επαναφέρουν κάτι που να μοιάζει με κανονικότητα στις ζώνες που έχουν καταλάβει στη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Σε πολλές από αυτές, οι διοικήσεις που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα δήλωσαν πως ετοιμάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προσάρτησης προκειμένου να επισημοποιήσουν την σύνδεσή τους στη Ρωσία.