Για το κουδούνι στα σχολεία τον Σεπτέμβριο αλλά και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα αρχικά για τις Πανελλαδικές, η υπουργός Παιδείας είπε ότι για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν εντός Ιουλίου. «Πρόκειται για ένα μήνα νωρίτερα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Αγωνιστήκαμε σύσσωμοι στο υπουργείο Παιδείας εδώ και ενάμιση χρόνο γι’ αυτό από σεβασμό στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το τι δείχνουν τα στατιστικά για τις Πανελλήνιες, η κυρία Κεραμέως είπε ότι «από τις πρώτες αναλύσεις των αποτελεσμάτων είναι σημαντικό να πούμε ότι το 93% των επιτυχόντων των Πανελλαδικών εισάγεται σε σχολή ή τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του. Πιο παλιά έμπαιναν σε κάποιες περιπτώσεις στην εκατοστή ή διακοσιοστή επιλογή τους. Ήταν πρόβλημα αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει αυτός ο νέος είναι απειροελάχιστες. Εμείς θέλουμε να σπουδάζουν αυτό που επιθυμούν τα παιδιά, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους», δήλωσε, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Η υπουργός στη συνέχεια είπε ότι για δεύτερη χρονιά παρατηρείται μια σημαντική στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση. «Είδαμε μια αύξηση από 37% στο 65% στις εγγραφές σε δημόσια ΙΕΚ μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού. Σχεδόν 14.000 υποψήφιοι είναι επιτυχόντες σε δημόσια ΙΕΚ ενώ από Σεπτέμβριο θα δοθούν περισσότερες από 10.000 θέσεις» προσέθεσε.

Σε εκείνο το σημείο η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές σύγχρονες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ αναφέροντας ως παράδειγμα το web design, καθώς και ότι 1 στους 4 που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό επέλεξαν σε περιφέρεια άλλη από αυτή που διαμένουν. «Είναι πλέον μια σοβαρή εναλλακτική για τους νέους και τις νέες μας» είπε.
Σχολεία: Ξεκίνημα στις 12 Σεπτεμβρίου -Πιο ενισχυμένα από κάθε άλλη χρονιά

Η υπουργός στη συνέχεια μίλησε για τα σχολεία. «Θα ανοίξουν στις 12 Σεπτεμβρίου με καλύτερους όρους από τα άλλα χρόνια αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό. Ολοκληρώνονται 8.600 διορισμοί εκπαιδευτικών που έρχονται να προστεθούν στους 16.200 που έγιναν ήδη. Πρόκειται για 25.000 διορισμούς που γίνονται μετά από 12 χρόνια» εξήγησε.

Η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι εδώ και 12 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός, «ενώ ταυτόχρονα κάθε χρόνο έβγαιναν χιλιάδες στη σύνταξη και δεν υπήρχε ανατροφοδότηση. Ήταν πρόταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης» σχολίασε.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «πέρα από τους διορισμούς “τρέχουν” πλέον και οριζόντιες επιμορφώσεις κάτι που ζητούσαν από την Πολιτεία οι εκπαιδευτικοί. Οριζόντιες επιμορφώσεις σε κάθε τι νέο υπάρχει στο σχολείο, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων».

Κλείνοντας η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ολοήμερο σχολείο:

«Μέχρι φέτος το Ολοήμερο τελείωνε στις 16:00. Από τον Σεπτέμβριο, στα μισά ολοήμερα τμήματα της χώρας θα πηγαίνει ως τις 17:30. Η στόχευση είναι διττή: Αφενός να αναβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, καθώς το νέο ολοήμερο είναι ενισχυμένο με πληθώρα δημιουργικών δράσεων. Η δεύτερη στόχευση αφορά τον εργαζόμενο γονέα. Στόχος είναι να φέρουμε πιο κοντά το σχολικό ωράριο με αυτό των γονέων»