Υπόμνημα παρέδωσε προ ημερών ο Εμπορικός  Εισαγωγικός Σύλλογος της Πάτρας στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, σχετικά με την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος και τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει αυτή όταν ολοκληρωθεί το έργο.

Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν για τον σχεδιασμό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου η Μαιζώνος θα πεζοδρομηθεί από το ύψος της Αράτου έως και το ύψος της Γούναρη.

Πρόκειται πλέον για τον μεγαλύτερο σε πλάτος πεζόδρομο της Πάτρας που θα φέρει έναν άλλον αέρα στo ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και στην αγορά αυτής. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, ο δήμος δεν θα πρέπει να επιτρέψει την άδεια τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Μαιζώνος, έτσι ώστε να παραμείνει ο δρόμος αυτός εμπορικός και να μην αντικατασταθούν τα εμπορικά καταστήματα σε μαγαζιά εστίασης.

Είναι ένα φαινόμενο που είδαμε να γίνεται με την πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου στο κέντρο, όταν με την ολοκλήρωση του έργου σταδιακά ο πεζόδρομος ξεκίνησε να γίνεται ένας κατεξοχήν δρόμος της εστίασης, με τις καφετέριες και τα μπαρ να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο στην θέση των εμπορικών μαγαζιών, με τους επιχειρηματίες να πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα είχαν έναν πιο εύκολο κέρδος για τις επιχειρήσεις τους.

Όμως η πίστη τους αυτή δεν επαληθεύτηκε τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ η πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου άλλαξε τις ισορροπίες στην αγορά και στο ιστορικό κέντρο, φέρνοντας τον κόσμο προς τα κάτω και λιγοστεύοντας σε μεγάλο βαθμό την κίνηση στα υπόλοιπα σημεία της κεντρικής Πάτρας.


Η αποκατάσταση των ισορροπιών

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εμπορικό Συλλόγου η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση αυτών των ισορροπιών στο ιστορικό κέντρο, κρατώντας τον κεντρικό αυτόν δρόμο αμιγώς εμπορικό.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος,  κάθε αστικό κέντρο έχει και έναν δρόμο στον οποίο δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σχεδόν εμπορικές επιχειρήσεις. Η Ερμού, για παράδειγμα, έχει την Αθήνα, το ίδιο θα πρέπει να γίνει με τη Μαιζώνος στην Πάτρα, που έτσι και αλλιώς, είναι μία οδός που ιστορικά συνδέεται με το εμπόριο, με την καρδιά της εμπορικής αγοράς να βρίσκεται εκεί επί δεκαετίες.

«Δεν ζητάμε από τον δήμο να απαγορεύσει στις επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργήσουν εκεί, αυτό άλλωστε δεν είναι δυνατόν. Ζητάμε να μεριμνήσει για την μη αδειοδότηση τραπεζοκαθισμάτων επί της Μαιζώνος γεγονός που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να ανοίξουν νέα επιχειρήσεις εστίασης εκεί και στο να μετατραπεί ο νέος πεζόδρομος σε μία καινούργια Ρήγα Φεραίου».