Η πλατεία Γεωργίου είναι μία μοντέρνα πλατεία ενός μεγάλου σύγχρονου αστικού κέντρου και κατά συνέπεια θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα της κεντρικής πλατείας μιας τέτοιας πόλης.

Η κεντρική πλατεία ενός τέτοιου αστικού κέντρου με βάση τις σύγχρονες τάσεις των αρχιτεκτονικών μελετών και έτσι όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον οι ειδικοί, δεν έχει πολλά περιθώρια για πράσινο, για την φύτευση δέντρων, καθώς δεν είναι μία πλατεία αμιγώς για αναψυχή.

Έως εδώ, σύμφωνοι; Για να το λένε οι ειδικοί. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε και πάλι την συζήτηση για τον χαρακτήρα που έχει μια πλατεία όπως η πλατεία Γεωργίου που ήταν δομημένη και αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη για να δένει αρμονικά με το νεοκλασικό ύφος των κτιρίων που υπήρχαν γύρω της.

Τα περισσότερα άλλωστε από τα νεοκλασικά αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Εκείνο που θέλουμε  να πούμε ότι τα καλοκαιρία και την περίοδο του παρατεταμένου καύσωνα των 36 βαθμών και των 37 βαθμών Κελσίου (το μεγαλύτερο διάστημα δηλαδή του καλοκαιριού, έτσι όπως το έχει μετατρέψει η Κλιματική Αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την αύξηση της θερμοκρασίας), δεν στέκεσαι στην πλατεία Γεωργίου.

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ουσιαστικά η πλατεία έτσι όπως είναι διαμορφωμένη, χωρίς καμία σκιά, χωρίς κάτι που να δροσίζει το όλο μέρος, αποτελεί έναν πόλο ζέστης που στον οποίο όχι μόνο δεν μπορείς να κάτσεις, αλλά με δυσκολία (το σκέφτεσαι) να διασχίσεις και να περπατήσεις.

Δεν πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν μια λύση για μπορούν οι δημότες να περνούν και να κάθονται από μία πλατεία που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης τους; Δεν ξέρουμε αν η λύση θα ήταν να τοποθετηθούν δέντρα ή πράσινο ή κάποιες κατασκευές που να φέρνουν σκιά.

Μια καλή λύση θα ήταν η λειτουργία του συστήματος των πιδάκων, αλλά αυτό τεχνικά είναι αδύνατον αφού από την πρώτη στιγμή το όλο σύστημα ήταν προβληματικό. Όμως η αίσθηση και μόνο της εικόνας του νερού σε μια πλατεία που καίγεται από τη ζέστη είναι κάπως ανακουφιστική για τον δημότη, τον επισκέπτη και γενικότερα τον πεζό.

Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει με την κεντρική πλατεία της Πάτρας για την αντιμετώπιση αυτής ανυπόφορης ζέστης που κάνει τις μέρες του καύσωνα.