Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ενέργειας και Ανάπτυξης, με την οποία ζητάει τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών, αποτελεί παράλληλα και ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον και απόλυτα συμβατών με τη φυσιογνωμία της χώρας μας.

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει ήδη υιοθετηθεί από αρκετά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία ήδη κατασκευάζει το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης τεσσάρων ποδοσφαιρικών γηπέδων, με δυνατότητα παραγωγής 7.5 Gigawatt ανά ώρα (GWh) και δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας έως 5 megawatt (MW).

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την Πορτογαλική κοινωνία, αφού θα συνεισφέρει στην απεξάρτηση της χώρας από ακριβότερες, εισαγόμενες και ρυπογόνες πηγές ενέργειας, ενώ επίσης θα τροφοδοτεί ενεργειακά σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 1.500 οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάρτηση της Πορτογαλίας από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες είναι μικρή, συνεπώς το οικονομικό όφελος για χώρες όπως η Ελλάδα θα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο.

Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως το κατάλληλο σημείο υλοποίησης της επένδυσης, που θα αναβαθμίσει ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά τη χώρα μας”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Ενέργειας και Ανάπτυξης: α) σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος και β) ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο των συναρμόδιων Υπουργείων για την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.