Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ανακοίνωσε για πρώτη φορά η κυβέρνηση της Βρετανίας επικαλούμενη μακροχρόνιες μελέτες ειδικών.

Η κυβερνητική «Επιτροπή για τις Ιατρικές Επιδράσεις των Ατμοσφαιρικών Ρύπων» δημοσίευσε τα ευρήματά της ύστερα από ανασκόπηση σχεδόν 70 μελετών την οποία επιμελήθηκε το Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Oι ερευνητές ανέλυσαν πώς η έκθεση σε εκπομπές ρύπων επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η έκθεση 290 σελίδων συμπεραίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο επιταχυνόμενης «γνωστικής έκπτωσης» και «ανάπτυξης άνοιας» στους ηλικιωμένους.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην επίδραση των ρύπων που εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας: «Τα επιδημιολογικά στοιχεία ... δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και της γνωστικής έκπτωσης και του αυξημένου κινδύνου άνοιας».

Η βρετανική ερευνητική ομάδα υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι μελέτες διίστανται ως προς το ποιος από τους ρύπους σχετίζεται περισσότερο με αυτές τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), πάνω από 850.000 άνθρωποι στη χώρα πάσχουν από άνοια.

Όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, οι υπουργοί πρέπει να θέσουν νέους στόχους για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο προτεινόμενος στόχος τους για μείωση των μέσων ετήσιων επιπέδων επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων «PM2,5», σε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε όλη την Αγγλία έως το 2040, είναι διπλάσιος από τα νέα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις.