Την εκτίμηση ότι "κάτι περίεργο συμβαίνει με τις πυρκαγιές στην Ηλεία" διατυπώνουν στελέχη της Πυροσβεστικής, και αυτό προκύπτει από τον αριθμό των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των άλλων όμορων νομών, καθιστώντας τον νομό Ηλείας σε πρωταθλητή των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η "Καθημερινή", από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουλίου, είχαν εκδηλωθεί στον νομό Ηλείας 220 δασικές πυρκαγιές. Δηλαδή περισσότερες από δύο δασικές πυρκαγιές την ημέρα. Την ίδια στιγμή, στον γειτονικό νομό Μεσσηνίας, είχα ξεσπάσει στο ίδιο διάστημα 134 πυρκαγιές, στον νομό Κορινθίας 90, στον νομό Αργολίδας 86, στον νομό Αχαΐας 67 και στον νομό Αρκαδίας 35.

Τι συμβαίνει; Ενα από τα σενάρια που έχει εξεταστεί είναι ορισμένες από τις πυρκαγιές να έχουν προκληθεί από χασισοκαλλιεργητές, είτε προκειμένου να κρύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους είτε στο πλαίσιο μεταξύ τους διενέξεων και ανταγωνισμών. Πηγές, πάντως, από το εσωτερικό του σώματος σχολιάζουν ότι στα σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα καλλιεργειών.

Τις υποψίες για εμπρησμό επιβεβαίωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηλεία και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.