Γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στην υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), επισημαίνει ότι οι γυναίκες που τρώνε τακτικά μπανάνες, αβοκάντο και σολομό, θα μπορούσαν να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις που έχει το αλάτι, όπως αναφέρει το vita.

Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο συσχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη αλατιού. «Είναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Κάλιο VS αλατιού

Ενώ οι περισσότερες συστάσεις των ειδικών επικεντρώνεται στην μείωση της πρόσληψης αλατιού, στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η διατροφή μας περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές.

Το κάλιο όμως, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να εκκρίνει περισσότερο νάτρια στα ούρα. Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι το διαιτητικό κάλιο συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία των γυναικών.

Η μελέτη περιελάμβανε 24.963 συμμετέχοντες (11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες), ηλικίας 40 έως 79 ετών. Η μέση ηλικία ήταν τα 59 έτη για τους άνδρες και τα 58 έτη για γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση και συλλέχτηκε δείγμα ούρων.

Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την πρόσληψη νατρίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή) και την πρόσληψη καλίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή).
Πόσο μειώνεται η υπέρταση

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη νατρίου. Η κατανάλωση καλίου (σε γραμμάρια την ημέρα) συσχετίστηκε με την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες, καθώς όσο αυξανόταν η πρόσληψη τόσο η αρτηριακή πίεση μειώθηκε.

Όταν η συσχέτιση αναλύθηκε σύμφωνα με την πρόσληψη νατρίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή), η σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου, όπου κάθε 1 γραμμάριο αύξησης του ημερήσιου καλίου συσχετίστηκε με 2,4 mmHg χαμηλότερη συστολική πίεση αίματος. Στους άνδρες, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 19,5 ετών, 13.596 (55%) συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου.
Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, την πρόσληψη νατρίου, τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση των λιπιδίων, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τον διαβήτη και προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Στη συνολική κοόρτη, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες αναλύθηκαν ξεχωριστά, οι αντίστοιχες μειώσεις κινδύνου ήταν 7% και 11%, αντίστοιχα.

Η ποσότητα αλατιού στη διατροφή δεν επηρέασε τη σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων σε άνδρες ή γυναίκες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κάλιο συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς, με τις γυναίκες να ωφελούνται περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει και άλλους τρόπους προστασίας της καρδιάς, εκτός από την αυξημένη απέκκριση νατρίου.
Φυσικές πηγές καλίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 3,5 γραμμάρια καλίου και λιγότερο από 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλάτι) την ημέρα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, φασόλια, γαλακτοκομικά και ψάρια. Για παράδειγμα, μια μπανάνα 115 γραμμαρίων έχει 375 mg κάλιο, 154 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού έχει 780 mg, μια πατάτα 136 γραμμαρίων έχει 500 mg και 1 φλιτζάνι γάλα έχει 375 mg