Το πρήξιμο που νιώθουμε συχνά στην περιοχή της κοιλιάς είναι μια αρκετά κοινή δυσλειτουργία, που όλοι έχουμε βιώσει, μία ή περισσότερες φορές στη ζωή μας. Συνήθως οφείλεται στην κακή λειτουργία του εντέρου, την κατακράτηση υγρών ή σε κάποιο οίδημα που ενδεχομένως έχει προκληθεί στον οργανισμό.

Με εξαίρεση κάποιες ειδικές, παθολογικές περιπτώσεις, δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό ή ανησυχητικό, ωστόσο το φούσκωμα είναι μια ενοχλητική κατάσταση, που προκαλεί δυσφορία, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Πολλοί από όσους το αντιμετωπίζουν αναζητούν λύση σε εξειδεικευμένα σκευάσματα και ιατρικές συμβουλές. Το πρόβλημα, ωστόσο, τις περισσότερες φορές είναι απλό και μπορεί να λυθεί εύκολα, κάνοντας μικρές αλλαγές στο καθημερινό διατροφολόγιο. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ωφέλιμες και θρεπτικές τροφές, μπορεί να ανακουφίσει τον οργανισμό από το πρήξιμο ή ακόμη και να το προλάβει, εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του εντέρου.

Μια υγιεινή διατροφή γενικότερα θα βοηθήσει στο φούσκωμα, ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχουν κάποιες τροφές που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Οι τροφές που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθεμιά με το δικό της τρόπο, είναι:

Αγγούρι

Έχοντας ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (96%), το αγγούρι μπορεί να προσφέρει σημαντική ενυδάτωση στον οργανισμό. Η ικανοποιητική πρόσληψη υγρών οδηγεί σε ενίσχυση της διούρησης, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται τα περιττά υγρά από το σώμα, που συνήθως ευθύνονται για το φούσκωμα.

Επιπροσθέτως, αυτό το δροσερό λαχανικό είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο για την προστασία του οργανισμού από τις φλεγμονές.

Σπαράγγια

Πέρα από νόστιμα τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά και για το πεπτικό σύστημα. Αυτό το λαχανικό περιέχει ινουλίνη (φυτική ίνα) και προβιοτικά που προλαμβάνουν το φούσκωμα και βοηθούν συνολικά στην πεπτική υγεία. Θεωρούνται από τα πολυτιμότερα λαχανικά για το πεπτικό σύστημα.

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο, οπότε συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Το κάλιο αποτελεί σημαντικό όπλο του οργανισμού κατά του φουσκώματος, ενώ λειτουργεί ως ισχυρός ανταγωνιστής του νατρίου (δηλαδή του αλατιού) που θεωρείται ο κύριος υπαίτιος για την κατακράτηση υγρών.

Μπορείτε να απολαύσετε την μπανάνα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε τρώγοντάς την σκέτη ως σνακ, είτε με τη μορφή smoothies, ή ως γευστική προσθήκη σε άλλες τροφές.

Γιαούρτι

Όπως είναι γνωστό, το γιαούρτι περιέχει τα ωφέλιμα για το έντερο προβιοτικά. Τα προβιοτικά εξισορροπούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει την ομαλή πεπτική λειτουργία. Η τακτική κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το φούσκωμα, κυρίως όταν αυτό οφείλεται σε δυσκοιλιότητα.

Δαμάσκηνο

Μια σχετικά μικρή ποσότητα δαμάσκηνων (περίπου 4 με 5) μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση του εντέρου, βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Εάν μάλιστα προτιμήσετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα τότε η πρόσληψη φυτικών ινών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.