Μετά από μήνες αναμονής το υπουργείο Πολιτισμού προχωράει το όλο θέμα για την συντήρηση – ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, έχοντας βρει τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο.

Πρόκειται για τέσσερα μελετητικά γραφεία της Αθήνας που θα συνεργαστούν μεταξύ τους για τη σύνταξη της μελέτης που θα αφορά τις εργασίες για τη συντήρηση - αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται στην καρδιά της Πάτρας. 

Το έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και ο συνολικός του προϋπολογισμός φτάνει κοντά στα 12.800.000 ευρώ.

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν τόσο την αποκατάσταση του θεάτρου και την συντήρηση του, όσο και τον εκσυγχρονισμό του μέσα από σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου και υπολογιστών. 

Εκτός από τις παρεμβάσεις αυτές στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν νέα καθίσματα που όμως θα ταιριάζουν με τo ύφος και την αρμονία του χώρου. Ο αριθμός των θεατών - καθισμάτων στην πλατεία θα παραμείνει ίδιος. 

Μαζί με τις αλλαγές στα καθίσματα οι εργασίες συντήρησης περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την ανακαίνιση των 30 θεωρείων του, ενώ παρόμοιες εργασίες θα γίνουν και στους υπόλοιπους χώρους, όπως στα καμαρίνια του θεάτρου.

Οι διαστάσεις της σκηνής θα μείνουν ως έχουν, ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές στο δάπεδο, ο εσωτερικός χώρος θα ανακαινιστεί πλήρως, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του θεάτρου που συνάδει με το νεοκλασικό ύφος της αρχιτεκτονικής του κτιρίου.


Στόχος της ανακαίνισης αυτής είναι η επαναλειτουργία της θεατρικής σκηνής του θεάτρου, (και όχι απλά η φιλοξενία διαφόρων παραστάσεων), ενώ το Δημοτικό Θέατρο μετά από την ολοκλήρωση του έργου θα δίνεται υπό προϋποθέσεις για συναυλίες ή θα χρησιμοποιείται ως μουσική σκηνή.

Παράλληλα με τις εργασίες που είναι να γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο ο ανάδοχος θα προχωρήσει και ορισμένες παρεμβάσεις που αφορούν το διπλανό κτίριο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης. Μάλιστα ο ισόγειος χώρος του Μεγάρου θα αξιοποιηθεί για να λειτουργεί εκεί το φουαγιέ ως χώρος υποδοχής και δεξιώσεων.

Εκτός όλων αυτών των παρεμβάσεων που αφορούν τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί και ένα γενικότερο φρεσκάρισμα των εξωτερικών του χώρων για την βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου, έτσι ώστε να αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.