Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανάπλαση της Κάτω πόλης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας και μαζί με αυτή η συντήρηση – ανακαίνιση των ιστορικών κλιμάκων, της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως, της Τριών Ναυάρχων και της Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για τις δύο από τις τρεις εργολαβίες του μεγαλύτερου ίσως έργου που περιλαμβάνεται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και που δεν είναι άλλος από την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η πρώτη εργολαβία αυτή της ανάπλασης της Άνω πόλης θυμίζουμε ότι έχει ξεκινήσει και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι συμβάσεις των δύο εργολαβιών που έρχονται για να συμπληρώσουν το πακέτο της ανάπλασης, έχουν ήδη υπογραφεί και ο ανάδοχος είναι ο ίδιος.

Πρόκειται για μεγάλη Πατρινή κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει μέσα από τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει αρκετά έργα του δήμου. Η ανάπλαση της Κάτω πόλης περιλαμβάνει ως γνωστόν και την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος με κυβόλιθους από το ύψος της Κολοκοτρώνη έως την Γούναρη.

Η οδός Αράτου δεν είναι τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της πεζοδρομημένη αφού από αυτή θα διέρχονται τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ και θα αντιδρομηθεί. Πέρα από τη Μαιζώνος η ανάπλαση της Κάτω πόλης περιλαμβάνει και διάφορες ακόμα πεζοδρομήσεις, όπως για παράδειγμα το κομμάτι της Αγίου Νικολάου από το ύψος της Μαιζώνος έως στην Κορίνθου, αλλά και το επόμενο έως στην Κανακάρη.

Επίσης πεζοδρόμηση με κυβόλιθους θα γίνει στην Αλεξάνδρου Υψηλάτου από το ύψος της πλατείας Μαρκάτο έως και την οδό Βότση μετά ακριβώς από την Παντάνασσα.

Κυβόλιθοι θα μπουν σε όλο το μήκος της οδού Κανάρη, από τα Ψηλαλώνια έως και την πλατεία Πίνδου, αλλά και στο τέλος του δρόμου, ενώ θα πεζοδρομηθεί και το κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων.

Οι ιστορικές σκάλες

Σε ότι αφορά τις τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται άμεσα συντήρηση, βάρος θα δοθεί στη βελτίωση των επιφανειών των σκαλιών έτσι ώστε να μην γλιστρούν, αλλά και στους χώρους γύρω από αυτές, καθώς πρόκειται για σημαντικά τοπωνύμια που μπορούν να αναδείξουν τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πόλης και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Άλλωστε, και οι τέσσερις ιστορικές σκάλες (ειδικότερα αυτές της Αγίου Νικολάου) έχουν γίνει στέκι και σημείο αναφοράς για την νεολαία και τους φοιτητές της Πάτρας. Σημαντικό πάνω στην εργολαβία των ιστορικών σκαλιών είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους αφού θεωρούνται μνημεία του νεότερου πολιτισμού και έτσι οι εργασίες που θα γίνουν θα πρέπει να έχουν την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού.