Εξορισμένη είναι η Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού, ενώ ανησυχίες προκύπτουν και για την τήρηση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η Ουκρανία συνεχίζει την Κυριακή (24/7) τις προετοιμασίες, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, έπειτα από πυραυλικό πλήγμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, ενώ ήγειρε αμφιβολίες για το αν η Ρωσία θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει σκοπό να μετριάσει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως τα πλήγματα στην Οδησσό ήταν μια «κραυγαλέα πράξη βαρβαρότητας», που δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Μόσχα ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Παρασκευής, για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, ένας υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε πως οι προετοιμασίες για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών συνεχίζονται, και -σύμφωνα με τον Ουκρανικό Στρατό, τον οποίο επικαλείται το δημόσιο δίκτυο Suspline- οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο λιμάνι.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε από τη Μόσχα και το Κίεβο χαιρετίστηκε ως μια σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει να χαλιναγωγηθούν οι εκτινασσόμενες στα ύψη παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος μπήκε πλέον στον έκτο μήνα (ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου), δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια χαλάρωση στις μάχες.

Ενώ το κύριο θέατρο των μαχών είναι η ανατολική περιφέρεια Ντονμπάς, ο Ζελένσκι δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε αργά χθες, Σάββατο 23 Ιουλίου, πως οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν «βήμα βήμα» στην κατεχόμενη ανατολική περιοχή της Χερσώνας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία καταδίκασαν έντονα τα πλήγματα στη Χερσώνα. Την Παρασκευή (22/7), αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν εκφράσει την ελπίδα πως η συμφωνία θα καταστεί επιχειρησιακή σε μερικές εβδομάδες.

Βίντεο που δημοσιοποίησε ο Ουκρανικός Στρατός δείχνει πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν φωτιά σε σκάφος που έχει προσδεθεί σε ένα ρυμουλκό. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του βίντεο ή την ημερομηνία που γυρίστηκε.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν στην Άγκυρα πως η Μόσχα δεν έχει «καμία σχέση» με τα πλήγματα. Ούτε οι ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ούτε η βραδινή σύνοψη που δημοσιοποιεί ο στρατός κάνουν αναφορά σε πυραυλικά πλήγματα στην Οδησσό.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλια.

Δύο ρωσικοί πύραυλοι Καλίμπρ έπληξαν την περιοχή ενός αντλιοστασίου στο λιμάνι, άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ δήλωσε πως οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε, σύμφωνα με το Suspline, πως δεν χτυπήθηκε το τμήμα αποθήκευσης σιτηρών του λιμανιού. «Δυστυχώς υπάρχουν τραυματίες. Οι υποδομές του λιμανιού υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών, Ολεξάντρ Κουρμπάκοφ, ανέφερε στο Facebook πως «συνεχίζουμε τις τεχνικές προετοιμασίες για την έναρξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια μας».

Η συμφωνία θα αποκαταστήσει τη μεταφορά σιτηρών από τα τρία λιμάνια που ξανάνοιξαν στα προ του πολέμου επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων τον μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.