Με φόβο κοιτάζει ο κόσμος της εστίασης τον επερχόμενο χειμώνα, βλέποντας την κίνηση που υπάρχει στα μαγαζιά του κλάδου την καλοκαιρινή περίοδο και όλα αυτά που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ο μεγαλύτερος φόβος για την εστίαση παραμένει το ρεύμα και η ενέργεια. Τα χρήματα που δόθηκαν για αυτό το δίμηνο ως αντιστάθμισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, δεν ικανοποίησαν τους επαγγελματίες του κλάδου.

Μπορεί για το δίμηνο του Μαΐου – Ιουνίου να ήταν στα ίσα σχεδόν με το αντίστοιχο ποσό του ίδιου χρονικού διαστήματος της ρήτρας, όμως υπάρχει πίσω από αυτό και ένα 9μηνο σχεδόν όπου ο κλάδος αιμορράγησε.

Ακόμα και οι ελάχιστοι που κατόρθωσαν να πληρώσουν χωρίς να χρεωθούν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αφού τα χρήματα αυτά θα λείψουν από άλλες ανάγκες των επιχειρήσεων τους.

Η κατάργηση της ρήτρας από τον Αύγουστο και μετά φέρνει προβληματισμό αφού κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να γνωρίσει αν το επόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι καλύτερο από το τωρινό. 

Η δικαστική οδός για να πάρουν πίσω οι επαγγελματίες τα χρήματα της ρήτρας είναι ένα ζήτημα που όπως φάνηκε και μέσα από την πρώτη εκδίκασης της αγωγής του ΙΝΚΑ (έκανε πρόσθετη παρέμβαση ο ΣΚΕΑΝΑ) θα τραβήξει αρκετά.

Κι οι υποχρεώσεις τρέχουν ενώ η πτώση σε όλες τις μορφές εστίασης από τις ψησταριές, τις καφετέριες, τα μπαρ έως και τα νυχτερινά κέντρα, είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Ήδη οι επιχειρηματίες που έκαναν μία επένδυση και άνοιξαν ένα καλοκαιρινό μαγαζί κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι από την κίνηση που έχουν.

Δουλεύουν μόνο Σαββατοκύριακα και ακόμα και τότε η κατανάλωση είναι μειωμένη, έστω και αν είναι γεμάτα. Όσο για τον χειμώνα; Οι αγγελίες στις πωλήσεις επιχειρήσεων για καταστήματα εστίασης ακολουθούν η μία την άλλη…