Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου των Πορτών Αχαΐας που υπέστη ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή στις αρχές του μήνα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ενέργησε αστραπιαία μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την καταγραφή των ζημιών. Υπέβαλε μέσα σε λιγότερο από πέντε ημέρες αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του χώρου, κάτι που εγκρίθηκε λίγες μέρες μετά.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση εκτέλεσης των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών και έτσι μέσα σε λιγότερες από 25 μέρες μετά την πυρκαγιά, οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο ξεκινούν.

Ο αρχαιολογικός χώρος στις Πόρτες θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στην Αχαΐα. Πρόκειται για ένα πλούσιο νεκροταφείο της προϊστορικής περιοχής με διάρκεια από την Πρώιμη Μυκηναϊκή (17ος αι.-16ος αι. π.Χ.) μέχρι την Ύστερη Μυκηναϊκή εποχή (μέσα 11ου αι. π.Χ.).

Το νεκροταφείο περιέχει τύμβους, θολωτούς, κιβωτιόσχημους και κτιστούς θαλαμοειδείς τάφους, ενώ οι ανασκαφές έχουν αποδώσει πλούσια και αξιόλογα ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί υπαίθριο μουσείο της ταφικής αρχιτεκτονικής του μυκηναϊκού κόσμου και αναδείχθηκε με πιστώσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και είναι επισκέψιμος από το 2009.

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν τα στέγαστρα των μυκηναϊκών τάφων και των κουπαστών των κιγκλιδωμάτων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά, ενώ η φωτιά δεν άγγιξε τις αρχαιότητες, τα καθιστικά του χώρου και τις λοιπές σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 29.760,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και όλων των νόμιμων κρατήσεων, ενώ η δαπάνη θα καλυφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.