Ένας 15χρονος και ένα ακόμα πιο μικρό παιδί που δεν πρέπει να είναι πάνω από οχτώ ετών ξεσηκώνουν με το κλαρίνο και το τουμπερλέκι τους κάθε βράδυ σχεδόν τους θαμώνες της Τριών Ναυάρχων.

Πρόκειται για δύο ανήλικα Ρομά που παίζουν τη μουσική τους, κάνοντας την βόλτα τους από τις γνωστές πιάτσες της εστίασης της Πάτρας, περιμένοντας από τους θαμώνες να βάλουν ότι επιθυμούν στο καλαθάκι τους.

Τα δύο αυτά παιδιά συνεχίζουν την παράδοση της φυλής τους που είναι δεμένη με τη μουσική και ειδικότερα με το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι. Για όσους γνωρίζουν χωρίς τους Ρομά που εξαιτίας του νομαδικού χαρακτήρα της φύσης τους γυρνούσαν τα παλιά τα χρόνια από χωριό σε χωριό από πανηγύρι σε πανηγύρι, η παραδοσιακή δημοτική μουσική δεν θα ήταν αυτή που ξέρουμε τώρα και ένα μεγάλο μέρος των ανώνυμων δημοτικών τραγουδιών, ενδεχομένως να μην είχαν σωθεί.

Τα δύο παιδιά, με το μεγαλύτερο να παίζει τουμπερλέκι και το μικρότερο κλαρίνο έχουν ταλέντο και έρχονται για να μας θυμίσουν τη μεγάλη προσφορά των Ρομά στην παραδοσιακή ελληνική δημοτική μουσική και κατ’ επέκταση στην μουσική λαογραφία μας.

(Η φωτογραφία είναι από ένα πρόσφατο μουσικό τους πέρασμα από τον πεζόδρομο).