Είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει πολλούς δείκτες υγείας. Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο συνοδευτικό το «sunomono» μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της υπέρτασης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως αναφέρει το vita.

Τι είναι το sunomono

Το sunomono πρόκειται για φρέσκα λαχανικά σε ξύδι, παρόμοια με το τουρσί, ένα τέλειο συνοδευτικό, που συνήθως σερβίρεται στην ιαπωνική κουζίνα. Μια δροσερή σαλάτα από αγγούρι ή φύκια που χαρίζει μια χαρακτηριστική γευστική νότα χάρη στο ξύδι συχνά με γαρνιτούρα θαλασσινών. Εκτός από την μοναδική του γεύση, τώρα νέα έρευνα επισημαίνει ότι θα μπορούσε να μειώσει και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στην μελέτη παρατήρησης από το Osaka Metropolitan University, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες άνω των 40 που κατανάλωναν sunomono τουλάχιστον μία φορά το μήνα ήταν σημαντικά πιο πιθανό να ανήκουν σε κατηγορίες χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης.

Τα οφέλη του ξυδιού σε μια υγιεινή διατροφή είναι γνωστά. Η έρευνά μας είναι η πρώτη μελέτη παρατήρησης αυτών των πλεονεκτημάτων, καθώς δεν ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να αλλάξουν τίποτα», εξήγησαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Ceviche λαβράκι: Το ακαταμάχητο πιάτο που τονώνει την διάθεση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν 30 mL ξίδι καθημερινά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση αλλά και έχασαν βάρος, πράγμα που θα μπορούσε να ευθύνεται για την μειωμένη υπέρταση. Το συγκεκριμένο συνοδευτικό έδωσε στους ερευνητές την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια μελέτη παρατήρησης για να εξετάσουν εάν η κατανάλωση ξιδιού ως μέρος μιας κανονικής διατροφής συσχετίζεται με διαφορές στην αρτηριακή πίεση.
Τα οφέλη του ξιδιού

Αυτό οδήγησε την ερευνητική ομάδα να συγκεντρώσει 1.498 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών που υποβλήθηκαν σε έλεγχο για υπέρταση ή άλλες παθήσεις. Από αυτούς οι 746 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης και κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τις οδηγίες της Ιαπωνικής Εταιρείας Υπέρτασης και στη συνέχεια συμπλήρωσαν μια διατροφική έρευνα, δίνοντας προσοχή στην κατανάλωση τροφής με ξινό ξίδι, ιδιαίτερα στο sunomono.

«Το ξύδι δύσκολο να παρατηρηθεί γιατί δεν είναι ένα μεγάλο συστατικό στα γεύματα. Μπορεί να πάρετε λίγο σε βινεγκρέτ ή τουρσιά, αλλά οι άνθρωποι σπάνια το καταναλώνουν μόνο του. Στο sunomono, το ξύδι είναι μέρος του πιάτου, που καταναλώνετε» εξηγούν οι ερευνητές.

Κατά την ανάλυση των πληροφοριών υγείας και της διατροφικής έρευνας, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ενδιαφέρουσα τάση.

«Οι άνδρες που δεν έτρωγαν συνήθως sunomono είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση, παρόλο που το βάρος και ο ΔΜΣ τους ήταν ίδιος» επισημαίνουν οι ερευνητές. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να προάγει την ανάπτυξη καλής μικροχλωρίδας του εντέρου, αλλά θα χρειαζόμασταν περισσότερες μελέτες για να το επιβεβαιώσουμε» καταλήγουν.