Δημοψηφίσματα σε ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζει η Ρωσία, ώστε να δοθεί «πάτημα» στον Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην προσάρτησή τους ήδη από τον Σεπτέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχοι ετοιμάζονται να οργανώσουν δημοψηφίσματα σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις αλλά και άλλες που ίσως καταφέρουν να κατακτήσουν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο. Στόχος είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, τόνισαν δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαιώνοντας σχετικές εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον.

Το εγχείρημα έχει αναλάβει ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Κιριγένκο, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ και ο οποίος επισκέπτεται συχνά τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για να επιβλέψει τις προετοιμασίες, ενώ έμφαση δίνεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δηλαδή το Ντονμπάς αλλά και στις νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

«Δική τους απόφαση», λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο διαψεύδει δημοσίως ότι σχεδιάζει δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες περιοχές. «Οι αποφάσεις για τη μελλοντική μοίρα αυτών των ανθρώπων βρίσκεται στα χέρια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δική τους απόφαση θα είναι αν θα διεξάγουν δημοψηφίσματα».

Ο ΥΠ ΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε χθες Τετάρτη ότι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» των δυνάμεων του Πούτιν έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν πλέον τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια και «άλλες περιοχές» πέραν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Πούτιν πριν την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Κι επέρριψε την ευθύνη για την αλλαγή των στόχων στις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο.

Τα εδάφη αυτά αποτελούν τους «βασικούς στόχους» του Πούτιν, σύμφωνα με την ιδρύτρια της R. Politik, Τατιάνα Στανόβαγια, που εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιζητεί ακόμη τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση, «χωρίς την οποία ουδέποτε θα κηρύξει τη νίκη».

Τα σχέδια του Κρεμλίνου ίσως σηματοδοτούν εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς η Ρωσία προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη και αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για επιστροφή στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Αν προχωρήσει η Ρωσία στην προσάρτηση των κατεχομένων, θα ελέγχει το ένα πέμπτο των εδαφών της Ουκρανίας, δημιουργώντας μια χερσαία «γέφυρα» με την Κριμαία και απειλώντας με θηλιά σημαντικά ουκρανικά λιμάνια, που χρησιμοποιούνται για τις εξαγωγές σιτηρών.