Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου και Κοιμητηρίων του Δήμου Πατρέων, Μιχάλης Αναστασίου, επισκέφτηκε χθες Τρίτη 19 Ιουλίου, τις θέσεις στις οποίες περιπολούν, η Πυροσβεστική και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας.

Ο Δήμος Πατρέων, η Πολιτική του Προστασία, οι εργαζόμενοι του δήμου αλλά και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.
Ο προβληματισμός ωστόσο είναι μεγάλος, δεδομένου, ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τεράστιες και απέχουμε πολύ, από το να πούμε ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Ανάλογη είναι και η εικόνα με τους Δήμους, οι οποίοι -όπως και ο Δήμος μας- παλεύουν με όσα μέσα διαθέτουν, αφού η κρατική αδιαφορία για ενίσχυσή τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών -όπως και των πλημμυρών- γίνεται με το υπάρχον προσωπικό και μηχανήματα, αλλά και με την βοήθεια των εθελοντών.
Θυμίζουμε τέλος, τι δεν πρέπει να κάνουμε, αυτές τις μέρες:
 Μη καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά, ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
 Μην ανάβουμε, υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

 Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 Δεν πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είμαστε σε κίνηση.
 Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
 Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
 Καθαρίζουμε τις ιδιοκτησίες σας από την βλάστηση που θα γίνουν  ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
 Εφόσον αντιληφθούμε πυρκαγιά καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για το σημείο.
Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, είναι σε κατάσταση ετοιμότητας σε 24ωρη βάση με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.