Οι συνέπειες από το εθνικό αυτό πρόβλημα είναι πολύπλευρες, επηρεάζοντας μέχρι και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Tην ανάγκη για ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού, που πραγματοποιήθηκε το 2021.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, το δημογραφικό είναι το μείζον θέμα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Η μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατά 3,5%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας δημογραφικής παρακμής και της μεγάλης φυγής των νέων στο εξωτερικό, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως η δεκαετία των αλλεπάλληλων κρίσεων δημιούργησε μια «κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» και μια νέα γένια «παγιδευμένη σε αβέβαιο μέλλον».

Και προσέθεσε πως οι συνέπειες από το εθνικό αυτό πρόβλημα είναι πολύπλευρες, επηρεάζοντας μέχρι και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας: «Επηρεάζουν την οικονομία, το ασφαλιστικό, αλλά επίσης τη γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας, τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της κοινωνίας».

«Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις»

Η ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ένα συνολικό πλαίσιο μακροχρόνιου σχεδιασμού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι απαιτούνται τα εξής μέτρα:

«Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση σε φτηνή και ποιοτική κατοικία.

Τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό και μια σειρά από εργασιακές διευκολύνεις, ώστε η δημιουργία οικογένειας να μην αποτελεί αντικίνητρο απασχόλησης ή επαγγελματικής εξέλιξης.

Τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των δικαιούχων των επιδομάτων τέκνων, όπως επίσης και την καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί, με συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας».

«Η αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά οφείλει να είναι εθνική επιδίωξη για μια πατρίδα ευημερίας, ασφάλειας και προόδου», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.