Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψήφιους των Πανελληνίων.

Σε νέα του ενημέρωση, το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει ότι η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Δημόσια ΙΕΚ θα ολοκληρωθεί απόψε, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, και ώρα 24:00. Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr για την υποβολή.

Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να υποβάλει Μηχανογραφικό Δελτίο είτε για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε για εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ μέσω Π.Μ.Δ.

Ειδικότητες με προοπτικές μέσω Παράλληλου Μηχανογραφικού

Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι αυξημένες οι ειδικότητες αλλά και οι θέσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι μέσω Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

Είναι ενδεικτικό ότι 100 περίπου ειδικότητες εντάσσονται για το έτος κατάρτισης 2022-2023 που θα προσφέρουν δημόσια Ι.Ε.Κ. όλων των Υπουργείων, έναντι 42 ειδικοτήτων που προσφέρονται κατά το τρέχον έτος.

Το υπ. Παιδείας επισημαίνει ότι πολλές από αυτές τις ειδικότητες των Δημοσίων ΙΕΚ είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής και μπορούν να εξασφαλίσουν την απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

Μερικές από αυτές τις ειδικότητες είναι οι εξής:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΠΟΛΥΜΕΣΑ / WEB DESIGNER-DEVELOPER / VIDEO GAMES)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΑΙ ΞΥΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

Χωρίς περιορισμούς οι ειδικότητες στο Παράλληλο Μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος ΙΕΚ και ειδικοτήτων που μπορούν να επιλέξουν κατά τη συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου. Από φέτος, δε, είναι αυξημένες και οι ειδικότητες αλλά και οι θέσεις στις οποίες έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι μέσω Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι:

16.514 θέσεις θα είναι πλέον προσβάσιμες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, έναντι 8.077 διατιθέμενων θέσεων κατά το τρέχον έτος κατάρτισης.
Εξ αυτών, οι διατιθέμενες θέσεις του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου στα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ. αυξάνονται σε 14.180 από 6.105, ποσοστό αύξησης 132%.
Τα τμήματα στα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ., αυξάνονται σε 710 από 407, ποσοστό αύξησης 74