Κοντά στο 55% στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών και περίπου το 60% στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδας των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών των περιοχών αυτών είναι χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο Πάτρας είναι αρκετά μεγάλο και δείχνει ότι εκτός από τα χρέη προς την εφορία οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και των πρώην ασφαλιστικών ταμείων που συνθέτουν τον φορέα, είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα για τους εμπόρους και γενικότερα για την αγορά.

Πάνω από τους μισούς εμπόρους της Πάτρας δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά ούτε και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, γεγονός που τους κάνει να μην φαίνονται πουθενά στον χάρτη της δημόσιας υγείας.

Σε πρακτικό επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου και μετά το ποσοστό αυτό των εμπόρων της Πάτρας, αλλά και μιας μεγάλης επικράτειας όπως είναι αυτή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει πλέον την πρόσβαση στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για να γράψει τα φάρμακα του και να κάνει τις εξετάσεις του.

Είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στα κέντρα υγείας ή στα δημόσια νοσοκομεία, περιμένοντας αρκετό καιρό για ένα ραντεβού αφού είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, ειδικότερα κάτω από την πίεση του κορωνοϊού.

Ήδη τα παράπονα που έχει εισπράξει ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και η Ομοσπονδία για το ζήτημα από τα μέλη τους είναι πολλά, καθώς ο μέσος όρος αναμονής για ένα ραντεβού είναι από δύο έως και τρεις μήνες.

Συνάντηση με τους κυβερνώντες

Χρόνος όμως που μπορεί να φανεί και μοιραίος για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θέλουν τα φάρμακα τους. Οπότε οι έμποροι που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και είναι ανάγκη να εξεταστούν από τον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη και να πληρώσουν την υπηρεσία του σε τιμές αγοράς.

Κάτι που όμως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους εμπόρους δεν δύναται να κάνει. Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους εκπροσώπους και των άλλων συλλόγων, αλλά και το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας θα έχει συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης.

Αυτό που θα ζητήσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εμπόρων είναι να δοθεί παράταση τουλάχιστον έναν χρόνο για την εφαρμογή της νομοθεσίας και να μπορέσουν στο διάστημα αυτό που μεσολαβεί τα μέλη τους να έχουν μία άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσω των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.