1 δισεκ. δολλάρια δεσμεύεται ο Μπάιντεν να διαθέσει στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, κατά τη διάρκεια συνόδου αραβικών κρατών, ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 1 δισεκ. δολάρια ως νέα βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βοήθεια για την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν, στο δεύτερο σκέλος του πρώτου του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει επικεντρωθεί στη σχεδιαζόμενη σύνοδο με έξι κράτη του Κόλπου που αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Η επίσκεψη Μπάιντεν σηματοδοτεί στροφή των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν πραγματοποιεί μια επίσκεψη ορόσημο στη Σαουδική Αραβία αφού πρώτα βρέθηκε στο Ισραήλ. Η επίσκεψή του στα κράτη της Μέσης Ανατολής και ειδικά στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη εξαγωγέα πετρελαίου αποτελεί σηματοδοτεί μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαμορφώσουν νέο τοπίο στην ενεργειακή αγορά, πιέζοντας πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να ανοίξουν τη στρόφιγγα σε μία προσπάθεια να καταστήσουν τα ρωσικά καύσιμα περιττά και να πλήξουν σοβαρά την οικονομία του Πούτιν.

Το στοίχημα της επιτιστικής ασφάλειας

Πέραν όμως των γεωπολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, σοβαρός κίνδυνος προκύπτει για την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η οποία αποτελούσε μέχρι πρότινος προορισμό μεγάλου όγκου ουκρανικών πρϊόντων. Γι' αυτό κι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να στηρίξει μια προσπάθεια στην διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας στην περιοχή μαζί με τις λοιπές επιδιώξεις που προκύπτουν στο πεδίο των σύνθετων εξελίξεων που διαμορφώνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες του ΣΣΚ δεσμεύονται επίσης να διαθέσουν 3 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια σε προγράμματα που συμβαδίζουν με αμερικανικές συμπράξεις σε υποδομές και επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.