Το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης και της επαιτείας από ανηλίκους, είναι ξανά στο προσκήνιο, σύμφωνα με τις αναφορές που γίνονται κάθε τόσο στο κέντρο της Άμεσης Δράσης από Πατρινούς, αλλά και με βάση τα αστυνομικά δελτία.

Τις προάλλες ένα ζευγάρι συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκων, ενώ στο ίδιο διάστημα έγιναν δύο αναφορές για ένα παιδάκι που επαιτούσε σε φανάρια, αλλά και για μία γυναίκα που έξω από σούπερ μάρκετ επαιτούσε κρατώντας στα χέρια της δύο βρέφη, προφανώς για να συγκινήσει τους περαστικούς.

Τα δύο βρέφη βρίσκονταν εκτεθειμένα στον καύσωνα με την θερμοκρασία να είναι στους 37 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έκανε τους πολίτες να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Όσο για άλλην αναφορά στα φανάρια έγινε μέσα από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Μια βόλτα όμως στους δρόμους της πόλης και στις πλατείες πείθουν εύκολα έναν αντικειμενικό παρατηρητή για το πρόβλημα που υπάρχει με την παιδική εκμετάλλευση.

Παιδιά έξω από τις εκκλησίες ζητιανεύουν, στήνοντας πιάτσα έξω από τους ναούς που πανηγυρίζουν  γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν περισσότερο κόσμο, άρα περισσότερη πλατεία.

Βασικό στέκι της παιδικής επαιτείας έχει γίνει το προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα, όπου εκεί γνωρίζουν ότι θα βρουν τουρίστες και επισκέπτες, ενώ η καλύτερη τους είναι όταν γίνεται ένας γάμος με καλεσμένους.

Παιδική επαιτεία υπάρχει όμως και στις πλατείες και στους πεζόδρομους της Πάτρας, με βασικά στέκια των ανηλίκων να είναι η Τριών Ναυάρχων, η Ρήγα Φεραίου και τα Ψηλαλώνια, όπου εκεί τα παιδιά βολτάρουν ανάμεσα στα τραπεζάκια των καταστημάτων για να πάρουν κανένα ευρώ από τους θαμώνες τους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, λίγα μέτρα μακρύτερα από τα παιδάκια που επαιτούν υπάρχει ένας ή και περισσότεροι ενήλικες. Τέλος, κυρίαρχο ρόλο στην παιδική επαιτεία και εκμετάλλευση ανηλίκων παίζουν οι Ρομά αφού τα περισσότερα από τα παιδιά ανήκουν σε αυτή τη φυλή.