Παραλία Κόγχη
Η παραλία Κόγχη βρίσκεται καλά κρυμμένη κάτω από τον υπέροχο πέτρινο φάρο που δεσπόζει στο νοτιότερο σημείο της Σαλαμίνας. Ένα φυσικό λιμανάκι που σας προστατεύει τόσο από τους Βοριάδες όσο και από τους Νοτιάδες. Μια φυσική πισίνα που θα σας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία σχεδόν δίπλα από την Αθήνα.

Παραλία Φάρος - Παραλία Πατητήρι
Πρόκειται για δύο πανέμορφους κόλπους στην τοποθεσία Κολόνες (Νότια της Σαλαμίνας), ο ένας δίπλα στον άλλον με υπέροχα καταγάλανα νερά. Υπάρχει φυσική σκιά από τα πεύκα και ενώ δεν είναι οργανωμένες, μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε στα μαγαζιά που υπάρχουν εκεί κοντά. Ιδανικές παραλίες για οικογένειες και όχι μόνο.

Κυκλικό Ταφικό Μνημείο Κολόνες
Το ταφικό μνημείο βρίσκεται νότια της Σαλαμίνας στη θέση Κολόνες. Πρόκειται για ένα μνημειακής κατασκευής κυκλικό ταφικό μνημείο που περιέκλειε τρεις τάφους που ανήκαν σε πρόσωπα της ίδιας οικογένειας. Η κατασκευή του τοποθετείται στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία μια τάση υπερβολής χαρακτηρίζει τη «σήμανση» των τάφων σε ολόκληρη την Αττική.

Ο περίβολος, συνολικού ύψους 3,50μ. και διαμέτρου 10,70μ., έχει κατασκευαστεί από 6 σειρές ογκόλιθων από τοπικό ασβεστόλιθο. Και από τις έξι σειρές δόμων αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα, επομένως η αναστήλωση έφτασε στο αρχικό τους ύψος. Στο εσωτερικό του περιβόλου, υπήρχαν τρεις σαρκοφάγοι, οι οποίες βρέθηκαν συλημένες και με τα καλύμματα σπασμένα. Από αυτές, οι δύο ήταν μαρμάρινες και η τρίτη από κογχυλίατη λίθο και μία ταφική πυρά. Επίσης σώζεται τμήμα κτιστής τετράγωνης κατασκευής, πρόκειται για βάθρο ανάλογων διαστάσεων του περιβόλου. Κατά τις αναστηλωτικές εργασίες, ήρθαν στο φως στοιχεία από τα οποία προκύπτει, ότι επάνω του, είχε στηθεί ως επιτύμβιο «σήμα» γλυπτική σύνθεση πιθανώς μιας μαρμάρινης ληκύθου και μιας μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με επιγραφή.

Παραλία Αίας (κρυφή)
Μικρός κολπίσκος στην περιοχή Μαρούδι που δύσκολα τον πιάνει το κύμα, την ονομάζουν μικρή ή κρυφη παραλία Αίας γιατί κρύβεται στην κυριολέξια από μεγάλους βράχους , ακριβώς διπλά βρίσκεται ο μεγαλύτερος κόλπος με την πιο γνωστή παραλία Αίας κλαμπ της Σαλαμίνας.

Φάρος Κόγχη
Ο φάρος χτίστηκε το 1901 στο ακρωτήρι Κόγχη. Λειτούργησε απρόσκοπτα μέχρι την Κατοχή και παρά τις ζημιές που είχε υποστεί λειτούργησε εκ νέου από το 1950-1980. Το ύψος του πύργου του είναι 13 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 34 μέτρα. Εκπέμπει μια λευκή αναλαμπή ανά 4 δευτερόλεπτα. Βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια στο νοτιότερο άκρο του νησιού της Σαλαμίνας. Το 2010 το πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε αναστηλωτικά έργα στον πέτρινο φάρο που στέκεται στο ύψος του μέχρι σήμερα αν και κινδύνευε άμεσα με κατάρρευση, λόγω της εγκατάλειψης του από τους φαροφύλακες την δεκαετία του 1980. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε υποστεί σοβαρές ζημιές όπως όλοι οι φάροι της Ελλάδος, αλλά στις αρχές του 1950 επαναλειτούργησε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αν κάνεις θα περάσεις όμορφα σε ένα κοντινό νησί της Αθήνας που δεν είναι τόσο τουριστικά δημοφιλές αλλά μπορεί να σου προσφέρει στιγμές χαλάρωσης χωρίς να χρειαστεί να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα…