Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η κρίση της covid-19 και η παραπληροφόρηση ευθύνονται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στον παιδικό εμβολιασμό έναντι άλλων ασθενειών, αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ

Το ποσοστό των παιδιών που έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και πολιομυελίτιδας μειώθηκε από το 86% το 2019 στο 81% το 2021. Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιείται ως βασικός δείκτης για την εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως. Η μείωση αυτή που καταγράφηκε το 2020 και το 2021 ακολουθεί μια δεκαετία βελτίωσης.

«Πρόκειται για έναν κόκκινο συναγερμό για την υγεία των παιδιών. Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης μείωσης του παιδικού εμβολιασμού εδώ και μία γενιά», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef. «Οι επιπτώσεις θα μετρηθούν σε πολλές ζωές». Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου αυτού το 2021. Πρόκειται για 2 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2020 και 6 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019.

Μεταξύ των 25 αυτών εκατομμυρίων, τα 18 εκατομμύρια δεν έχουν λάβει καμία δόση, με την πλειονότητα των παιδιών να ζουν σε χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα -κυρίως στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες. Οι λόγοι αυτής της πτώσης είναι πολλοί: συγκρούσεις, αυξημένη παραπληροφόρηση και προβλήματα στον ανεφοδιασμό ή παροχής ιατρικής φροντίδας που συνδέονται με την πανδημία covid-19.
Μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη

Υπήρχαν ελπίδες το 2021 να άρχιζε να αλλάζει η τάση, μετά και την άρση των lockdown, όμως το ποσοστό εμβολιασμού εξακολούθησε να μειώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η ασθενής εμβολιαστική κάλυψη οδήγησε στην επανεμφάνιση τους τελευταίους 12 μήνες επιδημιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, τονίζει η έκθεση.

Περίπου 24,7 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, δηλαδή 5 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2019. Και 14,7 εκατομμύρια παιδιά επιπλέον δεν έλαβαν δεύτερη δόση. Μόνο το 81% των παιδιών είχε λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008.

Τα άσχημα νέα έρχονται την ώρα που το ποσοστό υποσιτισμού έχει αυξηθεί. Ένα υποσιτισμένο παιδί έχει ακόμη πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσει πιο σοβαρές μορφών των ασθενειών αυτών.

«Πρέπει να εργαστούμε για να ανακάμψει ο εμβολιασμός εκατομμύρια παιδιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε περισσότερες επιδημίες, άρρωστα παιδιά και μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας τα οποία ήδη δέχονται μεγαλύτερη εισροή ασθενών», υπογράμμισε η Ράσελ.