Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδωνπαρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκηστο Πολιτιστικό Κέντρο στηνπρώην Σχολή Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.
Ο Ηλίας Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» περιλαμβάνει νέα έργα με τα οποία ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο που είναι πιο εξωστρεφής και έχει να κάνει με το παιχνίδι. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει στα νέα του έργα.
Αφήνοντας στην άκρη τον ερωτισμό και το στοιχείο της ρήξης που αυτός εμπεριέχει, ο Παπαηλιάκης στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Η έκθεση στη Νάξο είναι σημαντική για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια καινούργια κλίμακα, αφού εδώ ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πίνακα που έχει ζωγραφίσει μέχρι σήμερα. Με το «Εργαστήριο παιχνιδιών» (2021) ο Παπαηλιάκης -μάστορας του τεχνικού κομματιού της ζωγραφικής- λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας, του μεγέθους.
Το «Εργαστήριο παιχνιδιών» πλαισιώνεται από έξι μικρότερα έργα διαστάσεων 2x2 μέτρα το καθένα. Οι τίτλοι τους δεν συλλαμβάνονται εκ των υστέρων αλλά προκύπτουν την ώρα που ο καλλιτέχνης δουλεύει τα έργα: «Το Ηλιοβασίλεμα στο παλάτι», «Αγόρι με μπαλόνι, διαβάζει βιβλίο», «Η ζωή στην εξοχή», «Η ώρα του ήλιου», «Η ώρα του μάγου» και «Το ενυδρείο». Σε κάθε έργο αυτής της ενότητας υπάρχει η σχέση της φιγούρας με αντικείμενα. Και σε κάθε έργο υπάρχει πάντα ένας ορίζοντας, αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.
Η έκθεση στη Νάξο είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: ο καλλιτέχνης παρουσιάζει το γλυπτό «Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό», που μπορεί να υλοποιήθηκε το 2022 αλλά δουλεύεται περίπου 25 χρόνια. Το έργο αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά 40x30x30 εκ. Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα. Από την άλλη, το γλυπτό του Παπαηλιάκη συνδέεται με τα κυκλαδικά ειδώλια που είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να κατανοήσει καλύτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» αποκαλύπτει το σύστημα ενός ώριμου καλλιτέχνη ο οποίος είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τη μεγάλη κλίμακα.
Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνεπιμέλεια: Ρένα Σαχά, Κατερίνα Σαχά
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου – 18 Σεπτεμβρίου 2022
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πρώην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή,10:00-13:00 και 19:00-22:00