Αφού «κλείδωσαν» τα ποσά που θα λάβει ο κάθε πολίτης-δικαιούχος του Power Pass, ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές.

Από χθες, Πέμπτη, οι πολίτες που υπέβαλαν την αίτησή τους στην πλατφόρμα του Power Pass για να λάβουν την επιστροφή, αναδρομικά για τις αυξήσεις που προέκυψαν στους λογαριασμούς εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής από την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022, μπόρεσαν να μάθουν ποιο είναι το ποσό που τους αναλογεί.

Μπαίνοντας οι πολίτες στην πλατφόρμα, μέσω του vouchers.gov.gr, με τους κωδικούς Taxisnet, πληροφορήθηκαν για το ποσό που θα επιστραφεί στον λογαριασμό τους.
Power Pass: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές των επιστροφών -Σταδιακά θα δοθούν στους δικαιούχους

Τώρα, έφτασε η ώρα των πληρωμών, καθώς σήμερα, Παρασκευή, οι πολίτες-δικαιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σε μία δόση, εφάπαξ, και έτσι οι πολίτες θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί με μία μόνο πληρωμή.

Ωστόσο, η επιστροφή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που εγκρίθηκαν. Εξάλλου, οι πολίτες που δικαιούνται επιστροφή είναι εκατομμύρια.

Τα ποσά των αναδρομικών που αναμένεται να επιστραφούν στους καταναλωτές, θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα έχουν «ταβάνι» τα 600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση μέσω του Power Pass καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτές οι επιδοτήσεις του κράτους και οι πιθανές επιδοτήσεις από τους παρόχους

Αν δεν έχετε ενημερωθεί ως τώρα για το ποσό που θα λάβετε, στην πλατφόρμα του Power Pass, θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμη, καθώς αυτό σημαίνει ότι ανήκετε στους δικαιούχους που θα ενημερωθούν σε επόμενη φάση.

Ενημέρωση της Πέμπτης ανέφερε ότι από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα αναρτήθηκαν την ημέρα αυτή ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 2,9 εκατ. Σημειώνεται μάλιστα πως συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα.

Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αύξηση των επιδοτήσεων στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού.
Power Pass: Πώς θα δείτε το ποσό που θα λάβετε

Για να δείτε το ποσό που θα λάβετε από το Power Pass:

Επισκεφτείτε την εφαρμογή στο vouchers.gov.gr.
Επιλέγετε το εικονίδιο Power Pass.
Συνδέεστε στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.
Μόλις συνδεθείτε, η εφαρμογή του Power Pass θα δείξει το ΑΦΜ σας (του Δικαιούχου) και θα εμφανίζει την αίτηση ως «Υπό Εκκαθάριση».
Παρακάτω βρίσκεται η Σύνοψη Εκκαθάρισης του Power Pass και το Εκκαθαρισθέν Ποσό.

Power Pass: Προσοχή -Επιτήδειοι κάνουν απόπειρες υποκλοπής στοιχείων, προειδοποιεί η ΔΕΗ

Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι επιτήδειοι επιχειρούν να αποσπάσουν τα στοιχεία των πολιτών, παίρνοντάς τους τηλέφωνο ή στέλνοντας μηνύματα προσποιούμενοι υπαλλήλους που ρωτούν για το Power Pass.

Η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της ότι:

δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων του power pass,
δεν θα ζητήσει ποτέ από τους πελάτες τα στοιχεία e-banking και το IBAN του λογαριασμού τους.

Θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις, αν κλείσει η στρόφιγγα αερίου από τη Ρωσία

Άλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και εάν τελικά κλείσει η στρόφιγγα από τη Ρωσία, τότε θα αυξηθεί και η επιδότηση από το ελληνικό κράτος.

Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε και τις τέσσερις παρεμβάσεις για να μειωθεί το ρίσκο να «ξεμείνει» η χώρα μας από φυσικό αέριο:
• Αυξάνεται λειτουργία λιγνιτικών εργοστασίων
• Λειτουργία 5 εργοστασίων αερίου με diesel, εφόσον χρειαστεί
• Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία
• Διπλασιασμός της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας

Παράλληλα, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ενεργειακό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή, σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.