Το μικρό σώμα του μωρού σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει πολλά υγρά, επομένως η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί γρήγορα. Γνωρίστε τα σημάδια για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές, όπως αναφέρει το imommy.

Μέχρι να γίνει περίπου 4 έως 6 μηνών ή όταν αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, το μωρό σας παίρνει όλα τα υγρά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μόνο από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως δεν χρειάζεται να του δώσετε νερό για να το κρατήσετε ενυδατωμένο, εκτός αν έχει χάσει πολλά υγρά λόγω υπερβολικής ζέστης ή από εμετό ή διάρροια. Ενώ, όμως, τα μωρά μπορούν να πάρουν όλα τα υγρά που χρειάζονται από τα τακτικά τους ταΐσματα, αν το μωρό σας εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες ή χάσει υγρά λόγω εμετού, διάρροιας ή εφίδρωσης, μπορεί γρήγορα να αφυδατωθεί. Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στα μωρά;

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει αφυδατωθεί

Εάν το μωρό σας κάνει εμετό (όχι απλώς φτύνει μικρές ποσότητες γάλακτος), έχει διάρροια ή φαίνεται με άλλο τρόπο ότι είναι αδιάθετο, ή αν βρίσκεστε έξω με ζεστό καιρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προσέχετε προσεκτικά για σημάδια αφυδάτωσης.
Καλέστε τον παιδίατρο αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια αφυδάτωσης στο μωρό σας:

Λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες σε 24 ώρες ή πάνες που παραμένουν στεγνές για δύο ή τρεις ώρες, κάτι που μπορεί να είναι σημάδι ότι η παροχή ούρων είναι ασυνήθιστα περιορισμένη
Ούρα που έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα και είναι πηχτά
Ξηρές βλεννώδεις μεμβράνες (μπορεί να παρατηρήσετε ραγισμένα χείλη)
Κλάμα χωρίς δάκρυα
Δέρμα που φαίνεται ξηρό και χαλαρό (δεν αναπηδά όταν το πιέζετε απαλά)
Βυθισμένα μάτια
Νωθρότητα
Μαλακό σημείο κρανίου πάνω από το κεφάλι του μωρού που μοιάζει βυθισμένο

Σε ακραίες περιπτώσεις, τα μωρά χρειάζονται θεραπεία αμέσως και μπορεί να χρειαστούν επανυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά.
Πηγαίνετε αμέσως στον παιδίατρο ή στα επείγοντα αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας:

Δεν έχει φτιάξει βρεγμένη πάνα για έξι ή περισσότερες ώρες
Είναι εξαιρετικά ιδιότροπο
Νυστάζει ασυνήθιστα
Έχει κρύα ή/και κηλιδώδη χέρια και πόδια
Έχει πολύ ξηρές βλεννώδεις μεμβράνες (ξηροστόμα, σκασμένα χείλη, ξηρά μάτια)

Εάν το μωρό σας εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης, ανεξάρτητα από την αιτία, καλείτε πάντα τον παιδίατρό σας ώστε να του δώσει τη θεραπεία που χρειάζεται το συντομότερο δυνατό. Μόλις νοσηλευτεί, το νεογέννητο θα επανέλθει σε ελάχιστο χρόνο.