Την Παρασκευή 15 και Σάββατο 16Ιουλίου 2022 στις 21:00, σε μία παραγωγή του Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού και της Θεατρικής Εταιρίας Αντίμετρο, υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, παρουσιάζεται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής λαϊκής επαναστατικής δραματουργίας, η «ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» του Κώστα Βάρναλη. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γεράσιμος Ντάβαρης διασκευάζει στην Α’ κύρια ενότητα της παράστασης το έργο του Βάρναλη συνθέτοντας στο κείμενο με rock ύφος μελοποιημένη σατιρική ποίηση των Σουρή, Βάρναλη, Πανά, Ασημάκη Γιαλαμά κ.ά. με την πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Αθανασακόπουλου.
Στο ίδιο πνεύμα, προστίθεται και συνδέεται οργανικά με το όλο θεατρικό εγχείρημα μια νέα Β’ ενότητα στην παράσταση κατά την οποία παρουσιάζονται μια σειρά από δημιουργίες της αστικής λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα από το α’ μισό του 20ουαιώνα. Τα τραγούδια αυτά εκτελεσμένα ζωντανά επί σκηνής ως φυσική συνέχεια και κατακλείδα της παράστασης έρχονται να υπογραμμίσουν πώς η ανώνυμη και επώνυμη (Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Καλδάρας κ.ά.) λαϊκή μούσα αντιλαμβάνεται και αποτυπώνει τα διάφορα πολιτικά γεγονότα, αλλά και τις κοινωνικές καταστάσεις και αγωνίες της εποχής άλλοτε αλληγορικά και άλλοτε με τη δύναμη της σάτιρας! Η επιμέλεια και η ζωντανή μουσική εκτέλεση ανήκει στους Γιώργο Γκριζιώτη (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι),Σπύρο Δελέγκο (κιθάρα, τραγούδι) και Ακριβή Αποστολάτου (τραγούδι).
Στόχος του σκηνοθετικού εγχειρήματος είναι να φέρει σε ανοικτό διάλογο έργα συγγραφέων, ποιητών και μουσικοσυνθετών που νοηματοδότησαν την πορεία των λαϊκών αγώνων και κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου. Η μουσικοθεατρική συνύπαρξη δημιουργών από αυτό το καθοριστικό ιστορικό χρονικό διάστημα αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των λαϊκών παθών, το ύφος, το ήθος και τις ιστορικές «μεταμορφώσεις» της εξουσίας, αλλά και την ανάγκη για ελευθερία και ισότητα των ανθρώπων.
Η μουσικοθεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 21:00Στον χώρο θα προσφέρεται από την παραγωγή κρασί στο πνεύμα μιας πιο ανάλαφρης καλοκαιρινής διάθεσης.
-Σκηνοθεσία, Διασκευή: Γεράσιμος Ντάβαρης
-Πρωτότυπη μουσική Α’ ενότητας: Γιώργος Αθανασακόπουλος
-Rock μεταφορά : Χρήστος Πουλακίδας , Νότης Κωνσταντόπουλος
-Σκηνικό-Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα : Αλέξης Φραγκούλης
-Σωκράτης : Γεράσιμος Ντάβαρης
-Πιάνο- Φωνή : Χρήστος Πουλακίδας
-Κιθάρα ηλεκτρική : Νότης Κωνσταντόπουλος
-Φωνή λαού : Χρήστος Γιαχαλής, Γεωργία Μασσαρά, Αντριάνα Παπανδρέου
-Αφήγηση : Βασίλης Καλαντζής
-Επιμέλεια &ζωντανή μουσική εκτέλεση Β’ ενότητας: Γιώργος Γκριζιώτης(τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Σπύρος Δελέγκος (κιθάρα, τραγούδι), Ακριβή Αποστολάτου (τραγούδι).
-Διάρκεια παράστασης: Α’ ενότητα:1 ώρα και 40 λεπτά& Β’ ενότητα: 1 ώρα.
-Παραγωγή: Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο & Θεατρική Εταιρεία Αντίμετρο
-Υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων
- Χώρος διεξαγωγής : Αίθριο Παλαιού Νοσοκομείου Πατρών
- Ημέρες 15 και 16 Ιουλίου και ώρα 21:00
Εισιτήριο:12 ευρώ ταμείο, 10 ευρώ προπώληση – μειωμένο ( ανέργων – πολυτέκνων – Α.Μ.Ε.Α.)
Τηλ. Επικοινωνίας:6937492516