Στις 11 Ιουλίου 2018, με έκδοση σχετικού ΦΕΚ, το λιμάνι της Πάτρας παραχωρήθηκε στο Δήμο Πατρέων για 99 χρόνια, κατόπιν πολυετών αγώνων πολλών συνδημοτών μας. Συμπληρώθηκαν ήδη τέσσερα χρόνια από τότε και, δυστυχώς, δεν έχει τίποτα συμβεί, ούτε από πλευράς έργων υποδομής και αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, ούτε καν από πλευράς ουσιαστικής δρομολόγησης μελετών ή σχεδίων για τη μελλοντική αξιοποίηση. Το σπιράλ επιρρίπτει αποκλειστικές ευθύνες στον απερχόμενο δήμαρχο για τους άστοχους χειρισμούς του για το θέμα, την ασυγχώρητη χρονοτριβή και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την πόλη και το λιμάνι της.
Με αφορμή αυτή τη «στενάχωρη για την πόλη» επέτειο, μέλη του σπιράλ συγκεντρώθηκαν στο μόλο της Αγίου Νικολάου και τοποθέτησαν τέσσερα κεράκια, γι’ αυτή τη χαμένη τετραετία, πάνω σε μια τούρτα που απεικόνιζε τη σημερινή γκρίζα εικόνα του κεντρικού λιμενοβραχίονα, Τα κεράκια είχαν καθένα το όνομά του, ταυτόσημα όλα με τις συγκεκριμένες ευθύνες που το σπιράλ καταλογίζει στη δημοτική αρχή: εγκατάλειψη, αδιαφορία, ιδεοληψία, μιζέρια.
Ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Ψωμάς έκανε μία σύντομη αναδρομή για το τι σηματοδοτούσε το λιμάνι για την Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ειδική αναφορά έγινε στην ιστορία της σύγχρονης Πάτρας, περίοδο που «κατέστησε την πόλη και το λιμάνι της, έννοιες αλληλένδετες». Είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σπιράλ, προλογίζοντας την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο μόλο:
«Από αυτό το σημείο του λιμανιού –όπου κάποτε βρισκόταν ο εμβληματικός φάρος των Πατρών- ξεδιπλωνόταν επί δεκαετίες η κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα της πόλης. Το εμπόριο αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης και έφερνε άνθηση στην τοπική οικονομία. Τα καράβια έφερναν ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως ιδέες. Η εξωστρέφεια της πόλης και ο ευρωπαϊκός της αέρας συνδυάζονταν, ανέκαθεν, με το λιμάνι».
Το δρώμενο του σπιράλ στο μόλο ολοκληρώθηκε με το σβήσιμο των κεριών από μικρά παιδιά, με την ευχή «μαζί με τα κεριά να σβηστούν και οι παθογένειες που δεν επιτρέπουν ούτε καν την εκκίνηση των απαραίτητων έργων στο λιμάνι». Στη συνέχεια ο συγκεντρωμένος κόσμος έσκασε ταυτόχρονα κάποια μεγάλα γκρίζα μπαλόνια, μέσα από τα οποία πρόβαλαν άλλα, χρωματιστά. Η δράση σηματοδοτεί τη διάθεση της παράταξης να δώσει χρώμα στο μόλο, μέσα από ενασχόληση με το μεγάλο αυτό ζήτημα της πόλης και ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων μηχανισμών που θα καταστήσουν το λιμάνι της Πάτρας, ένα σύγχρονο, επισκέψιμο, λειτουργικό και καλαίσθητο νέο τοπόσημο.
Απομένουν 95 χρόνια για τη συμπλήρωση του συνολικού χρόνου παραχώρησης. Η παρούσα δημοτική αρχή απέτυχε και δεν ελπίζουμε πως θα κάνει πολλά στους 18 εναπομείναντες μήνες της θητείας της. Το σπιράλ προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.